Skip to main content

Εγκρίσεις για μεγάλες επενδύσεις και στη Θεσσαλονίκη

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα και στη Θεσσαλονίκη, να αποφαίνεται για μεγάλα επενδυτικά project, χωρίς να χρειάζεται ο δυν
Ένα προνόμιο που μέχρι τώρα κατέχει μόνο η Αθήνα θα αποκτήσει λίαν συντόμως κι η Θεσσαλονίκη. Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα και στην πόλη μας να αποφαίνεται για μεγάλα επενδυτικά project, χωρίς να χρειάζεται ο δυνάμει επενδυτής να προσφεύγει στην πρωτεύουσα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει σχετική ρύθμιση στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου που θα παρουσιάσει εντός του Ιουλίου το αρμόδιο υπουργείο –και θα καταθέσει αμέσως μετά στη Βουλή προς ψήφιση- βάσει της οποίας θα συσταθεί στη Θεσσαλονίκη Γνωμοδοτική Επιτροπή για την υποβολή, την αξιολόγηση και την έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων, που θα αφορούν στη Β. Ελλάδα, με ύψος άνω των 3 εκ. ευρώ. Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια one stop shop υπηρεσία για μεγάλες επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να υπάρξει και ανάλογο ενδιαφέρον, διότι με την οικονομική κρίση οι επιχειρηματίες ούτε να ακούν δεν θέλουν για νέες επενδύσεις. Μέχρι στιγμής πάντως ανάλογου προϋπολογισμού project αξιολογούνταν μόνο στην Αθήνα. Αντίθετα, για επενδύσεις έως 3 εκ. ευρώ, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι κατά τόπους γνωμοδοτικές επιτροπές των περιφερειών της χώρας.

Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και νωρίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, αλλά οριστικοποιήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη της κ. Λούκα Κατσέλη στη Θεσσαλονίκη και τις συναντήσεις που είχε τοπικά με φορείς της πόλης. Η επιχειρηματολογία που της αναπτύχθηκε ήταν μάλλον καταλυτική και πιστοποιείται από την απάντηση που έδωσε η κ. Κατσέλη: «Στόχος δεν είναι η ποδηγέτηση της ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας από την Αθήνα, αλλά η απεμπλοκή της από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που η απόσταση τις κάνει ακόμη πιο χρονοβόρες».
Η εν λόγω υπηρεσία θα περάσει υπό την «ομπρέλα» της επιχειρησιακής μονάδας ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος, που στήνεται στη γ.γ. Μακεδονίας Θράκης υπό τον υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη.

Υπό το πρίσμα αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η τοποθέτηση της κ. Κατσέλη στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, όταν επισκέφθηκε την πόλη, στην οποία τόνισε ότι «με δυο λόγια, ο επιχειρηματίας, ο επενδυτής αλλά κι ο καταναλωτής της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να νιώθει σίγουρος ότι υπάρχει υπηρεσία που μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημά του, να δώσει λύσεις, να διεκπεραιώσει τα ζητήματά του και να τον υποστηρίξει». Σημειώνεται ότι στις αρμοδιότητες της επιχειρησιακής μονάδας ανάπτυξης Β. Ελλάδος, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και ο σχεδιασμός, η εποπτεία κι η εφαρμογή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από την κ. Κατσέλη, όπως και η προώθηση καινοτομικών σχεδίων.