Skip to main content

Τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για τον πεζόδρομο της Αγ.Σοφίας

Οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες εν όψει της υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας»

Την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό τμήματος της οδού Αγίας Σοφίας, μεταξύ της οδού Μακένζι Κινγκ και της Λεωφόρου Νίκης ως πεζοδρόμου, καθώς και για την πολεοδομική τακτοποίηση των υλοποιημένων πεζοδρόμων Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταυρού, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 29ης τακτικής συνεδρίασης, χθες, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018.

Οι προτεινόμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες εν όψει της υλοποίησης του έργου «Ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης». Το έργο στοχεύει στην ανάδειξη του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας (τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφόρο Νίκης) με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας οχημάτων και πεζών στην ευρύτερη περιοχή, τη μείωση των διασταυρούμενων κινήσεων, την ενοποίηση του κατακερματισμένου δημόσιου χώρου, την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και τη μείωση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον καθορισμό τμήματος της οδού Αγίας Σοφίας μεταξύ της Μακένζι Κινγκ και της Λεωφόρου Νίκης ως πεζόδρομου, με εξαίρεση τα τμήματα των οδών Τσιμισκή, Μητροπόλεως και Προξένου Κορομηλά, στη διασταύρωσή τους με την οδό Αγίας Σοφίας, όπου διατηρείται η διέλευση των οχημάτων. Επίσης, αποφασίστηκε η πολεοδομική τακτοποίηση των ήδη υλοποιημένων πεζοδρόμων Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο άξονας της Αγίας Σοφίας συνδέει άμεσα τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Πόλης με την παλιά παραλία και χαρακτηρίζεται από ένα αξιόλογο κτιριακό δυναμικό, με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η αξιοποίηση του άξονα θα καταστεί αναγκαία με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού του Μετρό Αγίας Σοφίας, που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην περιοχή.

Η όλη διαδικασία σε συνδυασμό με την κυκλοφοριακή μελέτη, οδηγεί στην έναρξη κατασκευής του έργου, καθώς η δημοπράτησή του βρίσκεται σε τελικό στάδιο.