Skip to main content

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τον ουρανοξύστη στα Κεραμεία Αλλατίνη

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει το πρότζεκτ της Νοτιοανατολικής Πύλης Θεσσαλονίκης

Το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του έκανε το σχέδιο για τα Κεραμεία Αλλατίνη στη Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίασή της ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή, που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού του Σταύρου Ανδρεάδη για τη δημιουργία ενός πόλου ανάπτυξης στην περιοχή και για την ανέγερση ενός εμβληματικού κτηρίου ύψους 100 μέτρων και 30 ορόφων, όπως είχε αποκαλύψει η Voria.gr.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Έτσι θα είναι το εμβληματικό κτήριο ύψους 100 μέτρων στα Κεραμεία Αλλατίνη

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έδωσε την έγκρισή της υπό τον όρο «οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ουρανοξύστη να αναδεικνύουν το χαρακτήρα του ως τοπόσημου, να το καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης αλλά και να συνάδουν με το χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας Αλλατίνη».

Εκεί άλλωστε επικεντρώθηκε και η όλη εξέταση του πρότζεκτ, αφού επιπρόσθετος όρος είναι να υιοθετήσει τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτήρια, να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κτηρίων, να διαμορφωθούν έτσι οι κοινόχρηστοι χώροι ώστε να μετακινούνται άνετα οι πεζοί, να ληφθεί υπόψη η άνετη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρίες και οι χώροι στάθμευσης να είναι υποχρεωτικά υπόγειοι, κάτι που έτσι κι αλλιώς είχε δηλώσει ο κ. Ανδρεάδης ότι προβλέπεται με την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση του ουρανοξύστη.

Δείτε ακόμα - Θεσσαλονίκη: Εμβληματικό κτήριο ύψους 100 μέτρων και 30 ορόφων στα Κεραμεία Αλλατίνη

Στις σημαντικές λεπτομέρειες, που αποτυπώνονται στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η πρόβλεψη ότι η δόμηση (το πολυώροφο κτήριο δηλαδή) προτείνεται να αναπτυχθεί στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου των 81,2 στρεμμάτων, ενώ η περιοχή επέμβασης πρόκειται να οργανωθεί σε δύο ενότητες.

Η πρώτη ενότητα έχει να κάνει με τα τμήματα του ακινήτου που θα αποδοθούν ως εισφορά γης για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών για τη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην ενότητα αυτή προτείνεται να είναι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου ενώ προτείνεται να επιτρέπονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η δεύτερη ενότητα προβλέπει κεντρικές λειτουργίες πόλης (κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση).

Όπως τόνισε μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η περιοχή με την υλοποίηση του πρότζεκτ θα λειτουργήσει υπέρ της καθημερινότητας των ανθρώπων, ενώ η πρόβλεψη για τη δόμηση του χώρου είναι τέτοια ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να θέλει και ο ίδιος να τον επισκεφθεί.