Skip to main content

Εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας στην Ιρλανδία

Η Γερουσία της Ιρλανδίας ενέκρινε το Σάββατο το νομοθέτημα για τα δημοσιονομικά με το οποίο εγκρίνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαί

Η Γερουσία της Ιρλανδίας ενέκρινε το Σάββατο το νομοθέτημα για τα δημοσιονομικά με το οποίο εγκρίνονται αυξήσεις φόρων και περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο.

Η έγκριση του νομοθετήματος μετά από δύο ημέρες συζήτησης στη Γερουσία ανοίγει τον δρόμο ώστε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν να διαλύσει τη Βουλή την Τρίτη και να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών.

Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά είχε εγκριθεί την Πέμπτη από τη Βουλή και ο Κάουεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδίαζε να διαλύσει τη Βουλή μετά την έγκρισή του και από το Γερουσία.

Ο Κάουεν έχει ήδη παραιτηθεί, μετά από μια σειρά διενέξεων, από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, αλλά παρέμεινε στη θέση του πρωθυπουργού για να επιβλέψει την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο κατοχυρώνει νομικά τον προϋπολογισμό λιτότητας που απαιτείτο βάσει της συμφωνίας για την ένταξη της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θεωρείται πλέον η 25η Φεβρουαρίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Fine Gael, διατηρεί ευρύ προβάδισμα έναντι όλων των άλλων, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και δημοσιοποιήθηκε χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση των Sunday Business Post/Red C, το Fine Gael φέρεται να χάνει μια μονάδα και να συγκεντρώνει 33% της στήριξης των ψηφοφόρων, ενώ οι Εργατικοί χάνουν δύο μονάδες και προσελκύουν το 21%. Το κυβερνών Fianna Fail χάνει άλλη μια μονάδα και περιορίζεται στο 16%.