Skip to main content

Εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή το σχέδιο αξιοποίησης του «Μ.Αλεξάνδρου»

Τι προβλέπει το σχέδιο για το πρώην στρατόπεδο στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, που εγκρίθηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή.

Την έγκριση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης πήρε σήμερα το σχέδιο αξιοποίησης έκτασης μέσα στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για να αρχίσει ο δήμος την ανάπλαση και αξιοποίηση τόσο των κτηρίων, όσο και των ελεύθερων χώρων του πρώην στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αφορούν σε εναπομείναν τμήμα, από τη συνολική έκταση των 160 στρεμμάτων του «Μ. Αλεξάνδρου».

Στο πρώην στρατόπεδο έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις σε προηγούμενο στάδιο, ενώ η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου παραχώρησε τη συνολική έκταση στο δήμο το 2008.

Για το χώρο προς αξιοποίηση υπάρχει Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση ο μελετητής, Δημήτρης Δούμας. Το σχέδιο προβλέπει αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων κυρίως για πολιτιστικούς λόγους, αλλά και διαφύλαξη των δασικών χώρων.

Στο τμήμα που θα αξιοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Δούμα, θα δημιουργηθεί ένας χώρος αστικού πρασίνου, με χώρο εκπαίδευσης (εάν κριθεί αναγκαίο ένα σχολείο), βοτανικό κήπο (ανθοέκθεση), πάρκινγκ, χώρο για δράσεις της Εκκλησίας, και ενδεχομένως χώρο για τη δημιουργία στάσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ τα κτήρια θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικές δράσεις. Ο κ. Δούμας τόνισε πως σκοπός είναι να δημιουργηθεί για όλους τους πολίτες ένας ολοκληρωμένος χώρος κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης. Ο συντελεστής δόμησης δεν θα ξεπεράσει το 0,15 με σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων να αποτελούν κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, είπε ότι είναι αναγκαίο να κατοχυρωθούν ανάλογες εκτάσεις για να μη λεηλατούνται στην πορεία του χρόνου και να μένουν αναξιοποίητες, σχηματίζοντας την «πολεοδομική ασχήμια» εντός του αστικού ιστού. «Από το 2008 ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έχει αναλάβει και έχει χρηματοδοτήσει όλο το έργο και ο προγραμματισμός αφορά σχολεία, γήπεδα με κερκίδες, διαδρόμους στίβου, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου κ.α. Έχουν ήδη φροντίσει για την συντήρηση του δικτύου υδροδότησης και για την δημιουργία νέου σταθμού ηλεκτροδότησης. Ο στόχος δεν είναι η εμπορική χρήση γι' αυτό δόθηκε έμφαση σε χώρους για περίπατο, κιόσκια και γήπεδα για ενήλικες και παιδιά. Στοχεύουμε μάλιστα στη δημιουργία νέων υποδομών για κοινωνικοπρονοιακές δράσεις και ήπιες παρεμβάσεις χωρίς επιπλέον κτηριακούς όγκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο χώρος με την αξιοποίησή του θα έχει υπερτοπικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι η ανέγερση σχολείου δεν είναι προτεραιότητα, καθώς στο δήμο οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως.

Ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μητράκας, τόνισε: «Σήμερα κλείνουμε το 2020 με τη θετική γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Μητροπολιτική Επιτροπή θα συμβάλλει ενεργά με αυτό τον τρόπο στην διαμόρφωση ενός νέου χώρου πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, για τους πολίτες της περιοχής και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης».

Αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά», Γιώργος Ζέρβας, γνωμοδότησε θετικά χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και την αποφυγή εμπορικής χρήσης του χώρου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, δήλωσε πως παρόλο που η έκταση θα παραχωρηθεί στους πολίτες παράλληλα θα αποτελέσει και πεδίο κερδοσκοπίας και υπογράμμισε τις ευθύνες των δήμων και των κυβερνήσεων για την καθυστέρηση παράδοσης όπως και την μη αξιοποίηση των χώρων αυτών προς όφελος των πολιτών και ψήφισε αρνητικά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής». Νίκος Χρυσομάλλης, υπερψήφισε σημειώνοντας πως αυτοί οι χώροι ανήκουν στους πολίτες.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης, υπογράμμισε ότι μελλοντικά θα πρέπει να γίνουν επιπλέον ενέργειες για τη στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών και για τη διασφάλιση πόρων και χρηματοδοτήσεων και επίσης υπερψήφισε.

Έργα δήμου Θερμαϊκού

Η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τις εισηγήσεις για την ανάπλαση της εισόδου της Επανομής και για τα έργα ύδρευσης σε Περαία και Νέους Επιβάτες, όπως τα παρουσίασε σε χτεσινό ρεπορτάζ της η Voria.gr.

Δείτε - Συνάντηση για ανάπλαση της εισόδου Επανομής και την ύδρευση Περαίας–Ν. Επιβατών