Skip to main content

Εγκρίθηκε η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας

Το δρόμο της επίλυσής τους παίρνουν, μετά από χρόνια διεκδικήσεων του δικηγορικού κόσμου της Λάρισας, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
Το δρόμο της επίλυσής τους παίρνουν, μετά από χρόνια διεκδικήσεων του δικηγορικού κόσμου της Λάρισας, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, αποδεσμεύεται κονδύλι ύψους 1 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης ανακαίνισης του Μεγάρου, η οποία ήδη συντάχθηκε και θα εκτελεστεί από τη «Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ». Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως προβλέπει η διαδικασία που αποφασίστηκε με την παρέμβαση του υπουργού, το 1 εκατ. θα έχει διατεθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2010 για την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και στην πορεία θα υπάρξει διασφάλιση και των υπολοίπων απαιτούμενων πόρων.

Η απόφαση του υπουργού έχει ήδη κοινοποιηθεί στον πρόεδρο του Δ.Σ.Λ., κ. Φίλιππο Σαμαρά, ο οποίος πρωτοστάτησε στην όλα προσπάθεια για την αναμόρφωση του Μεγάρου. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς παρέστη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), την περασμένη Τετάρτη, όπου και εγκρίθηκε το απαιτούμενο κονδύλι για την αντικατάσταση των τεσσάρων ανελκυστήρων του Δικαστικού Μεγάρου. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών και τα νέα ασανσέρ να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους. Η απόφαση του κ. Καστανίδη έρχεται να δικαιώσει τον πολυετή αγώνα των Λαρισαίων δικηγόρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του Μεγάρου. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δ.Σ.Λ. οι δικηγόροι είχαν προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά τους για το εν λόγω ζήτημα, στις 5 Δεκεμβρίου, έχοντας τη συμπαράσταση και των συναδέλφων τους από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Η ανακαίνιση

Στο πλαίσιο της δρομολογηθείσας ανακαίνισης, το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας αναμένεται να αλλάξει ριζικά όψη και να αποκτήσει την απαραίτητη λειτουργικότητα που θα διευκολύνει το έργο των δικηγόρων, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και φυσικά των χιλιάδων πολιτών που το επισκέπτονται για διάφορες υποθέσεις. Στα έργα που θα υλοποιηθούν, περιλαμβάνεται η τοποθέτησης συστήματος ασφαλείας στην είσοδο του Μεγάρου, η αναβάθμιση των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων, η ανακατασκευή των τουαλετών, του συστήματος ψύξης- θέρμανσης, του κυλικείου, των βοηθητικών χώρων. Επίσης, θα υπάρξει αντικατάσταση των κουφωμάτων του, θα επισκευασθούν οι όποιες ζημιές υπάρχουν σε έδρανα και άλλα σημεία των δικαστικών αιθουσών ενώ το Μέγαρο θα βαφεί συνολικά και θα αποκτήσει μία σύγχρονη αισθητική.