Skip to main content

Εγκρίθηκε η υπογραφή σύμβασης για τη θαλάσσια συγκοινωνία

Στην έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και της Εγνατίας Οδού Α.Ε., για το έργο «Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης: Εκπόνηση Μελετών- Έκδοση Αδειοδοτήσεων και Κατασκευή των Τεχνικών Υποδομών 5 προβλητών-στάσεων», ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο στην 3η Τακτική Συνεδρίαση του.

Επιπλέον εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή μελών στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, με τον ορισμό του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη στη θέση του Προέδρου και του Αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου.

Το έργο της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού οι οποίοι ως Δήμοι του παραθαλάσσιου μετώπου της πόλης συμμετέχουν στην κατασκευή της δημόσιας υποδομής (στάσεων) της πρώτης φάσης του έργου, με επισπεύδοντα των διαδικασιών το Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει αναλάβει και τις πρωτοβουλίες για την προώθηση του θέματος. Συμβαλλόμενη είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε που είναι φορέας του Δημοσίου με τεχνογνωσία και εμπειρία στην κατασκευή μεγάλων έργων και θα αναλάβει την εκπόνηση των οριστικών μελετών σε πρώτο στάδιο και την εκτέλεση του έργου σε επόμενο στάδιο.

Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται να είναι από το Ε.Σ.Π.Α – Π.Ε.Π Μακεδονίας Θράκης και το Πράσινο Ταμείο το οποίο έχει τοποθετηθεί κατ’ αρχήν θετικά.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου επιλεγμένη διαδρομή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, θα συνδέει την περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας με την περιοχή των Νέων Επιβατών. Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν οι στάσεις: Πλατεία Ελευθερίας, Δημαρχείο, Μέγαρο Μουσικής, μαρίνα Καλαμαριάς και Νέοι Επιβάτες.