Skip to main content

Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2018 στον δήμο Θεσσαλονίκης

Για ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό για το 2020, που βρίσκεται υπό προγραμματισμό έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Εγκρίθηκαν ο απολογισμός, ο ισολογισμός και οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης έτους 2018 του δήμου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της αποψινής 25ης ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην έναρξη της συνεδρίασης,  υπογράμμισε το γεγονός ότι το Σώμα καλείται σήμερα να ψηφίσει τον Ισολογισμό – Απολογισμό του οικονομικού έτους 2018 και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα χρήσης της προηγούμενης διοίκησης: «Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της απελθούσας διοίκησης και των υπηρεσιακών οικονομικών παραγόντων, όσον αφορά την ορθότητα των στοιχείων που απεικονίζονται, σας καλώ να παρακολουθήσετε την περιγραφή του Ισολογισμού και στο τέλος θα ζητήσω να υπερψηφιστεί τόσο αυτός, όσο και η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών. Στο τέλος όμως αυτού του οικονομικού έτους, οπότε και θα παρουσιαστεί ο Ισολογισμός που θα συνταχθεί κατά την περίοδο της δικής μας διοίκησης, θα σας καλέσω να προβείτε στη σύγκριση αυτών των δύο παρουσιάσεων και δεσμεύομαι ότι θα διαπιστώσετε με πόση σχολαστικότητα θα έχει εργαστεί επάνω σε αυτόν τον τομέα η νέα δημοτική Αρχή», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίαση που πραγματοποίησαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας και ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής, εκπρόσωπος της εταιρίας Ορκωτών Ελεγκτών PKF ΕΥΡΩΕΛΕΓΚΤΙΚΗ Α.Ε., Χρήστος Ρουκουνάκης, προέκυψαν τα βασικά σημεία  των Αποτελεσμάτων Χρήσης και του Ισολογισμού του δήμου Θεσσαλονίκης για το Οικονομικό Έτος 2018 με τα εισπραχθέντα έσοδα να ανέρχονται στα 288.890.329,78€ (συμπεριλαμβανομένου του ταμειακού υπολοίπου του 2017) και το σύνολο των εξόδων στα 236.006.975,98€.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας, ο Ισολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από οικονομικά αποτελέσματα και πεπραγμένα της προηγούμενης Διοίκησης του δήμου. Μεγάλο ζήτημα για τον ίδιο, αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών για τις οποίες θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ο κ. Κούπκας υπογράμμισε ότι το κεφάλαιο του Δήμου αυξήθηκε κατά 2.646.920,35€, ενώ οι τακτικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 9.825.764,87€ λόγω της μείωσης του κονδυλίου των ΚΑΠ για τα προνοιακά επιδόματα.

Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη φάση προγραμματισμού του Προϋπολογισμού για το 2020, ο οποίος θα είναι ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Θεσσαλονικέων, την ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους, αλλά και τις φοροδοτικές τους δυνατότητες.