Skip to main content

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για το 2020

Ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, είπε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αντιαναπτυξιακός και δέσμιος των μνημονίων, είπε η αντιπολίτευση.

Ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, εξωστρεφή και «έξυπνο», βασισμένο σε πέντε άξονες, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης ο προϋπολογισμός είναι «εξωστρεφής γιατί κοιτάζει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, έξυπνος γιατί εστιάζει στις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στον τόπο μας και τις συνδυάζει με τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτουμε ως Περιφέρεια».

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό «κορυφαία», καθώς, όπως είπε, «προδιαγράφονται οι οικονομικές προτεραιότητες και οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αρχές που τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα χρόνια, χωρίς την παραμικρή έκπτωση ή υποχώρηση και φυσικά έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Αναλύοντας τη χρονική συγκυρία στην οποία συντάχθηκε ο προϋπολογισμός ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Οι επιπτώσεις της κρίσης, όπως τις βίωσαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, αλλά και η Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, δεν έχουν εξαλειφθεί, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα για γίνει αυτό. Και είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις αυτές, την ούτως ή άλλως, δύσκολη για κάθε διοίκηση, άσκηση κατάρτισης του προϋπολογισμού, την μετέτρεψαν σε πραγματική πρόκληση, που απαίτησε, πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, την εξάντληση της προνοητικότητας και της διορατικότητάς μας, για τη βέλτιστη οικονομική κατανομή και την αποτελεσματική αξιοποίηση των περιορισμένων, διαθέσιμων πόρων, ώστε να μην υπάρξουν αρρυθμίες, κενά και προβλήματα στις πληρωμές και την υλοποίηση των έργων».

Παρά τα όποια εμπόδια όμως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας: «μέσα στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης, καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμπόδια, να ολοκληρώσουμε έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να υλοποιήσουμε έργα με μεγάλο θετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο για τον τόπο μας, και ταυτόχρονα να εδραιώσουμε το αίσθημα φερεγγυότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προς τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις, την αγορά και το κράτος. Με απλά λόγια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων, ως φορέας σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».

Πέντε άξονες

Οι πέντε άξονες, πάνω στους οποίους καταρτίστηκε και φέτος ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2020, όπως τους περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

-Υπευθυνότητα.

-Διαφάνεια.

-Χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

-Απόλυτος σεβασμός των χρημάτων των πολιτών.

-Εξειδίκευση των πιστώσεων.

-Ιδιαίτερα περιοριστικοί κανόνες που βάζει το κράτος.

«Είναι ένας ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού, Αθηνά Αηδονά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που καταρτίζεται σε περιβάλλον οικονομικής αισιοδοξίας.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια Περιφέρεια – πρότυπο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είπε η ίδια, όμως οι τελικές επιλογές του προϋπολογισμού υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς.

Η κ. Αηδονά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αξιολογήθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και κρίθηκε άρτιος, τηρώντας όλες τις οδηγίες, είναι ισοσκελισμένος και ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής και τους όρους για περισσότερη ποιότητα, με λιγότερα χρήματα.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως όλες οι υποχρεώσεις και ο προϋπολογισμός είναι εμπρόθεσμος, χωρίς υπερβάσεις, σύμφωνα με την κ. Αηδονά.

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται κυρίως από τους ΚΑΠ, επιχορηγήσεις κρατικού προϋπολογισμού, ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόστιμα, παράβολα, τέλη κτλ.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Αηδονά:

-Σύνολο εσόδων: 193,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 31,2 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019).

-Σύνολο εξόδων: 323,4 εκ. ευρώ (αυξημένα κατά 39 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019).

-Το λογιστικό έλλειμμα των 130 εκ. ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο του έτους 2019.

-Οι προβλεπόμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την παρούσα χρονική στιγμή ανέρχονται σε 60 εκ. ευρώ.

-Η μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 45,5 εκ. ευρώ.

-Οι μεταβιβαστικές πληρωμές ανέρχονται σε περίπου 29 εκ. ευρώ.

-Για τη μεταφορά των μαθητών διατίθενται 28 εκ. ευρώ.

-Για προνοιακά επιδόματα προβλέπεται 1 εκ. ευρώ.

-Οι λειτουργικές δαπάνες υπολογίζονται σε 13 εκ. ευρώ.

-Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση των 6.500 χλμ. οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας είναι της τάξης των 7 εκ. ευρώ, όσο και το 2018, μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με το 2011.

-Τα ίδια έσοδα προβλέπονται στα 15 εκ. ευρώ.

-Για την υλοποίηση έργων προβλέπονται 58 εκ. ευρώ.

Αντιπολίτευση

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά», Χρήστος Γιαννούλης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, από την αντιμετώπιση της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και την πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ένας προϋπολογισμός, μέρη του οποίου στηρίζουμε, αναγνωρίζοντας τη δουλειά των εργαζομένων της Περιφέρειας, πρέπει να είναι πολιτικά έντιμος για να είναι αναπτυξιακός και αποτελεσματικός και να λαμβάνει μέριμνα ότι πρέπει να αποτελεί και αποτέλεσμα διαλόγου με τους πολίτες», τόνισε. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Γιαννούλη στις μαθητικές κινητοποιήσεις σε Γιαννιτσά και Πιερία: «Το 'έξω από την Ελλάδα οι λαθρομετανάστες' δεν τιμά την ελληνική Παιδεία», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, χαρακτήρισε τεχνοκρατικά και γραφειοκρατικά άρτιο τον προϋπολογισμό, αλλά δεν επιτυγχάνει τους αναπτυξιακούς στόχους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, επειδή διέπεται από άκαμπτους κανόνες. «Δεν υπάρχει καν υπόνοια κακής διαχείρισης και αδιαφάνειας στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, όμως βαδίζουμε στις ράγες του κράτους και την πεπατημένη των προηγούμενων ετών, παρότι υπάρχουν περιθώρια», επισήμανε. Ο κ. Παπαστεργίου αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα απορρόφησης των πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είπε ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσει η διοίκηση επιπλέον πόρους. Η παράταξη του κ. Παπαστεργίου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Αβραμόπουλος, είπε ότι ο προϋπολογισμός υποτάσσεται στις ανάγκες της καταναλωτικής ανάπτυξης και ευθυγραμμίζεται με το αντιλαϊκό πλαίσιο και τους μνημονιακούς νόμους. Όχι μόνο δεν υπηρετεί την ανάπτυξη, αλλά ούτε καν καλύπτει τις ανάγκες και τα ελλείμματα σε βασικές υποδομές και υποστελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών, τόνισε.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, είπε ότι ο προϋπολογισμός υποκύπτει στις μνημονιακές λογικές και είναι αντιαναπτυξιακός. Ξεκινά με έλλειμμα και είναι πλασματικός, σημείωσε.

Ο επικεφαλής της «Οικολογίας – Πράσινης Λύσης», Φίλιππος Γκανούλης, είπε ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε ένα γενικό πλαίσιο, μέσα στην ασάφεια και χωρίς εξειδίκευση. Τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει πρόγραμμα τεχνικών έργων για να γίνει ασφαλής κριτική και αποτελεί ζήτημα η μεταφορά 130 εκ. ευρώ που μεταφέρονται από έτος σε έτος. «Δεν δένεται αέρας βιωσιμότητας στον προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Γκανούλης.

Ο επικεφαλής της «Πρώτης Δύναμης για την Κεντρική Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης, τόνισε ότι δεν είναι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός και θα έπρεπε να είναι πιο διεκδικητικός.

«Μνημονιακό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και «μεσοπρόθεσμο», η επικεφαλής της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. «Συνεχίζεται η αυθαίρετη παρακράτηση και υπεξαίρεση πόρων της Περιφέρειας από την κυβέρνηση, απαιτώντας υψηλότερα πλεονάσματα. Παύουν οι Περιφέρειες να είναι πολιτικοί θεσμοί και είναι απλώς διαχειριστές, όπως αποδεικνύεται κι από τον προϋπολογισμό, που είναι προσανατολισμένος στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», τόνισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Κατά του προϋπολογισμού τάχθηκε και ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, λόγω του μνημονιακού χαρακτήρα του. «Δε συμβάλλει ο προϋπολογισμός στην αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών προβλημάτων ή της διαχείρισης των δημόσιων κοινωνικών αναγκών. Είναι προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπών και εργολάβων», είπε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Βάνης εγγύηση», Δημήτρης Βάνης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «σφιχτό» και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να φέρουμε χρήματα στην Περιφέρεια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Όλες οι περιφερειακές παρατάξεις δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάση Αγαπητό, για το πρόστιμο που επιβλήθηκε για τρεις αφίσες προεκλογικά στις Σέρρες, ύψους 50.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι θα καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών πρόταση για δίκαιη αντιμετώπιση εφάμιλλη των πολιτικών κομμάτων στις εκλογές. «Θα επαναφέρουμε την άποψή μας περί αλλαγής νομοθετικού πλαισίου για μια πιο δίκαιη και εφαρμόσιμη πρόταση», είπε, ώστε να μην επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα.