Skip to main content

Διόδια Ασπροβάλτας: Με την ηλεκτρονική πληρωμή τυχόν εκπτώσεις

Η Εγνατία Οδός αναφέρει ότι η μείωση του τέλους των διοδίων σε κατοίκους του δήμου Βόλβης θα εξεταστεί μετά το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων.

Την εκτίμηση ότι μέσα στο 2020 θα υλοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής διοδίων διατυπώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Εγνατίας Οδού Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Λύση, Κωνσταντίνου Χήτα για το ενδεχόμενο απαλλαγής ή έκπτωσης των κατοίκων του δήμου Βόλβης από τα διόδια Ασπροβάλτας, τονίζει ότι μέσα στο 2020 θα υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας της ειδικής λωρίδας ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων με χρήση πομποδέκτη.

Μετά και τη λειτουργία του πομποδέκτη θα εξεταστούν περιπτώσεις εφαρμογής κάποιων πακέτων εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες.


Αναλυτικά ερώτηση του κ. Χήτα:

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
         
ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή ή έκπτωση κατοίκων Δήμου Βόλβης από τα διόδια Ασπροβάλτας»

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και μερικές μέρες, επί της Εγνατίας οδού, τέθηκαν σε λειτουργία τα διόδια στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως ετοιμάζονται και τα παράπλευρα διόδια στην περιοχή. Είναι λογικό οι κάτοικοι του δήμου Βόλβης να διαμαρτύρονται και να ζητούν την απαλλαγή τους από την υποχρέωση πληρωμής του αντίτιμου ή –αν αυτό δεν είναι πια εφικτό – τη μείωση του ύψους τιμής των διοδίων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω

ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Τι θα κάνετε για να άρετε την αδικία εις βάρος των κατοίκων του Δήμου Βόλβης, οι οποίοι καθημερινά περνούν από τα συγκεκριμένα διόδια, προκειμένου να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους;
2. Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάποια εκπτωτική πολιτική για τους κατοίκους του Δήμου Βόλβης;

Η απάντηση της Εγνατίας Οδού:

Σε απάντηση της ανωτέρω Κοινοβουλευτικής Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Ελληνική Λύση» Κωνσταντίνος Χήτας, παραθέτουμε τα εξής:

Τα ΦΕΚ 1867 Β'/29-5.2017 και ΦΕΚ 2090 θ·107-06-2018 των Υπουργών Οικονομικών-Υποδομών & Μεταφορών υιοθέτησαν ης απόψεις και το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, νια τη χωροθέτηση των σταθμών διοδίων και καθορισμό τελών διοδΓων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής. τροποποιώντας την υπ'οριθ. απόφαση 6686/14-11-2014 (ΦΕΚ 3086 ΒΥ'/17.11.2014) των Υπουργών Οικονομικών — Υποδομών & Μεταφορών.

Ο σταθμός διοδίων Ασπροβάλτσς αποτελεί μέρος του ανωτέρω σχεδιασμού και τέθηκε σε λειτουργία στις 04-12-2019, με αντίτιμο τελών διοδίων για κάθε διέλευση των 0,90 ευρώ.
Αμέσως την ίδια ημέρα, με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού διοδίων Ασπροβάλτας, το αντίτιμο τελών διοδίων στον παφκείμενο σταθμό διοδίων Ανάληψης. από 2,40Ε/διέλευση, μειώθηκε στο ποσόν των 1,80Ε/διέλευση, σεβόμενοι την δέσμευση της χρέωσης των 0,03Ε/χλμ., όταν στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας το κόστος διέλευσης ανέρχεται στο 0,07Ε/χλμ.

Θεωρούμε βέβαιο ότι μέσα στο 2020 θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την δυνατότητα λειτουργίας της ειδικής λωρίδας ηλεκτρονικής πληρωμής διοδίων με χρήση πομποδέκτη. Μετά και τη λειτουργία του πομποδέκτη θα εξεταστούν περιπτώσεις εφαρμογής κάποιων πακέτων εκπτωτικής πολιτικής για τους συχνούς χρήστες.

'Ηδη στελέχη της εταιρίας μας συνεργάζονται με εκπροσώπους των άλλων ελληνικών αυτοκινητοδρόμων με σκοπό την ένταξη του κύριου άξονα και των καθέτων αξόνων μας στην διαλειτουρyικότητα των συστημάτων όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας μας.