Skip to main content

Εγνατία Οδός: Στη συνέλευση τα θέματα διοίκησης και παραχώρησης

Στις 20 Ιουλίου και στη γενική συνέλευση της Εγνατίας Οδού ΑΕ, ο μέτοχος θα πρέπει να τοποθετηθεί για το θέμα της παραχώρησης αλλά της νέας διοίκησης.

Στις αναταράξεις του οικονομικού και πολιτικού κλίματος έχει βρεθεί και η Εγνατία Οδός Α.Ε., η οποία συνεχίζει να περιμένει την αποσαφήνιση της κυβερνητικής πολιτικής για το θέμα της παραχώρησης του οδικού άξονα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ταλαιπωρεί την εταιρεία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια.

Το ανοιχτά θέματα της Εγνατίας Οδού ΑΕ, αναμένεται ότι θα συζητηθούν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί, εξ αναβολής, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και στην οποία βέβαια το μέτοχο, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να εκπροσωπήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Με δεδομένα αρχών Ιουνίου, αναμενόταν στη γενική συνέλευση της 30ης του ιδίου μήνα, να οριστεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. καθώς, ως γνωστόν, τα μέλη του σημερινού δ.σ. είχαν τοποθετηθεί στη διοίκηση της εταιρείας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η παρούσα διοίκηση περιμένει να αντικατασταθεί αφού, όπως είναι και αναμενόμενο, δεν μπορεί να προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων που ενδεχομένως θα είναι δεσμευτικές για την Ε.Ο.Α.Ε. αλλά και την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου.

Βεβαίως, η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, δηλαδή του Οικονομίας, είχε δείξει ότι βάζει στην άκρη το σχεδιασμό για παραχώρηση του οδικού άξονα της Εγνατίας και των καθέτων και πως θα επανεξέταζε το όλο θέμα στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής για τους μεγάλους οδικούς άξονες και τις παραχωρήσεις.  

Ωστόσο, στο νέο τοπίο και με τις μόλις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές για 3ο πακέτο στήριξης, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ομάδα των ιδιωτικοποιήσεων που θα προωθηθούν με ταχείς, θεωρητικώς, ρυθμούς.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε, στην γενική συνέλευση της 20ης Ιουλίου, ο μέτοχος να δώσει πληροφορίες για την υπόθεση της παραχώρησης ώστε να μπορέσει η εταιρεία να καταλήξει στο ποιες αρμοδιότητες θα έχει την επόμενη ημέρα και τι έργα θα μπορεί να διεκδικήσεις. Επίσης, ο μέτοχος που μιλούσε για αλλαγή της διοίκησης, να προχωρήσει στη τοποθέτηση νέου δ.σ. το οποίο και θα υλοποιήσει τις κυβερνητικές επιλογές   καθώς, μη λησμονούμε, η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι εταιρεία του δημοσίου.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η Voria.gr, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εργολάβοι που έχουν αναλάβει έργα με φορέα υλοποίησης της Ε.Ο.Α.Ε., να συνεχιστούν οι κατά εργολαβία εργασίες, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις.