Skip to main content

Βαρόμετρο Εγνατία: Κυρίαρχος ο Τζιτζικώστας, αντέχει ο Μπουτάρης

«Εγνατία Point of View»: Οι δημοφιλίες πολιτικών προσώπων αλλά και Γκάλη, Σαββίδη, Άνθιμου στην Κεντρική Μακεδονία. Η πρόθεση ψήφου ανά νομό

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το κυρίαρχο πολιτικό πρόσωπο στην Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζοντας μεγάλη δυναμική επανεκλογής και πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, σύμφωνα τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Πολιτικού Βαρομέτρου «Εγνατία Point of View» που δημοσιοποιεί σήμερα η Voria.gr.

Παράλληλα, σύμφωνα την ίδια μέτρηση, αξιοσημείωτες αντοχές παρουσιάζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, υψηλά στην κατηγορία με τη δημοφιλία των πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Κώστας Γκιουλέκας, ενώ δυνατό μπάσιμο κάνει η Μαρία Σπυράκη η οποία λέγεται ότι θα επιλεγεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη των πολιτών για μη πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο Νίκος Γκάλης και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Αυτοδυναμία... Τζιτζικώστα

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» για την Κεντρική Μακεδονία, ένας στους δύο πολίτες της περιοχής (50,2%) δηλώνει ότι θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θέση του περιφερειάρχη, ποσοστό που είναι κατα 18 μονάδες μεγαλύτερο από το 32,81% που είχε λάβει ο κ. Τζιτζικώστας στον πρώτη γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2014.

Κρατάει ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, το 33,4% των δημοτών της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει τον Γιάννη Μπουτάρη για δήμαρχο, ποσοστό που πλησιάζει αυτό που έλαβε στις εκλογές του 2014 (36,04%) - υπολειπόμενο ελαφρώς, κατά 2,5 περίπου μονάδες. Αυτό το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δεδομένων των έντονων αντιπαραθέσεων και της μεγάλης εσωστρέφειας που ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα τη δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία αλλά και του γεγονότος ότι η μέτρηση έγινε πριν την κρίση με τα σκουπίδια από τη διαχείριση της οποίας ο κ. Μπουτάρης φαίνεται να κέρδισε πόντους.

Προς επίρρωση της μεγάλης δυναμικής για την επανεκλογή του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας είναι με διαφορά ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Κεντρική Μακεδονία με τις θετικές γνώμες να φθάνουν το 57,5%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας με 34,9%, ο Γιάννης Μπουτάρης με 34,3%, η Μαρία Σπυράκη με 31%, η Εύα Καϊλή με 29,9%, ο Σταύρος Καλαφάτης με 29,6% κ.ο.κ. Αντίθετα, σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από το 20% κινούνται οι θετικές αξιολογήσεις για τους νυν υπουργούς (Ζουράρις, Αχτσιόγλου, Κόλλια, Φάμελλος και Πιτσιόρλας) που εισπράττουν βέβαια και τη φθορά της παρούσας διακυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι το Βαρόμετρο Εγνατία μετράει τη γνώμη των πολιτών για σημαντικές ενεργές πολιτικές προσωπικότητες της περιοχής (νυν και πρώην υπουργοί, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης κτλ).

Σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ζητήθηκε η γνώμη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Γκάλης φθάνει το πολύ υψηλό 77,1% στις θετικές αξιολογήσεις, ο Διονύσης Σαββόπουλος ακολουθεί με 58,9%, ενώ οι θετικές γνώμες φθάνουν στο 48,9% για τον Ιβάν Σαββίδη και το 48,1% για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Κεντρική Μακεδονία: Κυριαρχία ΝΔ, αποδοκιμασία ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου, το μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ακόμα πιο ισχυρό στην Κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου και για τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (δείτε εδώ), καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά χάνει σχεδόν 20% σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ η ΝΔ πετυχαίνει αύξηση των δυνάμεών της κατά σχεδόν 4%.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», το 33,3% απαντά ΝΔ, έναντι μόλις 13,5% που δηλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 5,9%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 4%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) με 3,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8%, Το Ποτάμι με 1,6%. Το 3,7% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 29,5%.

 

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφεται η πρόθεση ψήφου ανά περιφερειακή ενότητα και εδώ προκαλούν μεγάλη αίσθηση τα πολύ χαμηλά -μονοψήφια- ποσοστά που σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις παραγωγικές περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου -ιδίως αυτή την εποχή- χτυπάει η καρδιά της μεταποίησης της Μακεδονίας. Αυτή η κατάρρευση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι η Πέλλα και η Ημαθία ήταν οι δύο περιφέρειες της επαρχίας της Κεντρικής Μακεδονίας (δηλαδή εκτός Θεσσαλονίκης) στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει την πρώτη θέση (Σεπτέμβριος 2015), ενώ, αντίθετα, είχε βρεθεί δεύτερος σε Πιερία, Σέρρες, Κιλκίς και Χαλκιδική.

 

 

Κάπως έτσι, αναμενόμενο είναι το συντριπτικό ποσοστό αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου (σσ: η ερώτηση αφορά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή των ερωτηθέντων) που φθάνει το 73,1%, με τα ποσοστά ικανοποίησης να κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό (8,5%). 

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στην Κεντρική Μακεδονία το ιδιαίτερα χαμηλό 10,7%, έναντι 29,7% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτή την ερώτηση κυρίαρχος είναι ο «Κανένας» με 48,1%, στοιχείο που δείχνει -όπως επισημάνθηκε και στην πρώτη παρουσίαση για τη Β. Ελλάδα- ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του σημαντικό περιθώριο βελτίωσης του ηγετικού του προφίλ αλλά και ο πρωθυπουργός σημαντικό περιθώριο ανάκαμψης.

Όπως στο γενικό Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας, έτσι και σε αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας, τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας συγκεντρώνονται στα εμβληματικά πεδία στα οποία στήριξε το πολιτικό της αφήγημα και κέρδισε την εξουσία. Συγκεκριμένα, το 78,6% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας, το 74,4% ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο στο ζήτημα της οικονομίας, το 67,9% στο ζήτημα της καταπολέμησης της διαπλοκής και το 61,7% στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

 

Η εντιμότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας υποψήφιος για να επιλεγεί από τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας για κάποια αιρετή θέση, όπως αναφέρει το 54,5% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθεί η ικανότητα/αποτελεσματικότητα με 34,7% και η γνώση των προβλημάτων της περιοχής με 34,4%.

Υπεύθυνες οι κυβερνήσεις Σημίτη

Στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη αποδίδει πάνω από ένας στους δύο πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας (51%) τις μεγαλύτερες ευθύνες σχετικά με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ ακολουθεί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου (24,9), ενώ πολλοί λιγότεροι, μόλις το 16,1%, καταλογίζουν ευθύνες στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

 

Στην ίδια λογική αλλά από... αντίστροφα, ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται χρήσιμο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο από το 56,5% των ερωτηθέντων, έναντι 26,9% που θεωρεί χρήσιμο κεφάλαιο τον Αντώνη Σαμαρά, ποσοστό 9,2% τον Κώστα Σημίτη και μόλις 7,5% τον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Ιδιωτικοποιήσεις 

Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αντίθεσης απο τους πολίτες, καθώς το 63,8% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με αυτή την προοπτική, με το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρους αυτού, μάλιστα, να δηλώνει καθαρή και κάθετη διαφωνία. Μεγάλα ποσοστά διαφωνίας εκφράζονται και για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού (49,7%), ενώ ακολουθούν η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης με 43,5% και η ΔΕΘ - Helexpo όπου το 42,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν αντίθετοι. Αντίθετα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά συμφωνίας σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, καθώς το 50,7% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την πώληση του ΟΛΘ σε ιδιώτη, έναντι 41,6% που διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. 

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 8 έως 14 Ιουνίου 2017 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 1.028 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Δείτε περισσότερα για το Βαρόμετρο Εγνατία Point of View εδώ.