Skip to main content

EIC: Το κοινοτικό πρόγραμμα καινοτομίας των 10 δισ. με αέρα… Θεσσαλονίκης

Εθνικός «champion» και μέλος του jury του European Innovation Council ο Θεολόγος Προκοπίου της i4G, που καλεί εταιρείες και ερευνητές να συμμετάσχουν

Ζώντας το περιβάλλον καινοτομίας της Θεσσαλονίκης για περισσότερα από 15 χρόνια και γνωρίζοντας τις προοπτικές της στο πεδίο αυτό, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC), ένα κοινοτικό πρόγραμμα που θα διοχετεύσει μέχρι το 2027 10 δισ.ευρώ σε καινοτόμες επιχειρηματικές και ερευνητικές ιδέες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμμετοχή του μάλιστα στο EIC ως εθνικός πρωταθλητής από τη χώρα μας, αλλά και ως ένα από τα 150 μέλη της κριτικής του επιτροπής (jury) από όλη την Ευρώπη φέρνει αέρα Θεσσαλονίκης στο ιδιαίτερα φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα. Ο λόγος για τον Θεολόγο Προκοπίου, τον Δραμινό, αλλά πολιτογραφημένο Θεσσαλονικιό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της πρώτης ιδιωτικής θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων i4G, που θεωρεί καθήκον του να πείσει επιχειρήσεις (start ups και ΜΜΕ), αλλά και ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας να πάρουν το ρίσκο και να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την καινοτομία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας κυνηγά ρηξικέλευθες τεχνολογίες και ανατρεπτικές καινοτομίες, αναζητά επιχειρήσεις και ερευνητές με όραμα, κάτι που διαθέτει σε αφθονία η Ελλάδα και εν προκειμένω η Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς τους Έλληνες τούς φοβίζουν τέτοιου είδους προγράμματα και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να διερευνήσουν τις πιθανότητές τους» λέει στη Voria ο Θεολόγος Προκοπίου, σημειώνοντας πως, αν και το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για την υποβολή προτάσεων και αξίζει τον κόπο, ακόμα κι αν η έκβαση δεν είναι τελικά αίσια, αφού μετά το πρώτο στάδιο ο αιτών λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη. Πεδία όπου θα μπορούσαν να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι το Green Deal και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ το πρόγραμμα, αν και επικεντρώνεται σε startups, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για επενδυτές και μεγάλες εταιρείες.



Οι επιχειρήσεις και οι ερευνητές θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα πεντασέλιδο όπου θα περιγράφουν την ιδέα και το στάδιο ωρίμανσής της, το οποίο θα συνοδεύουν από ένα τρίλεπτο βίντεο, αλλά και μια παρουσίαση με διαφάνειες. Αν πάρουν την έγκριση, προχωρούν στην πλήρη αίτηση με μια 20σέλιδη παρουσίαση κι αν λάβουν και πάλι το πράσινο φως, συνεχίζουν με τη συνέντευξη που είναι το τελευταίο και καταλυτικότερο στάδιο, προτού πάρουν την πολυπόθητη τελική έγκριση και κληθούν να υπογράψουν το συμβόλαιο. Τα βασικότερα κριτήρια για την τελική επιλογή είναι η κοινωνική και οικονομική επίδραση που έχει η ιδέα, η αριστεία και η αρτιότητα στην εφαρμογή της.

«Όλη αυτή η διαδικασία εξοικειώνει τους αιτούντες με τα στάνταρτ της αγοράς. Αυτά που ζητούνται από τις επιχειρήσεις ή τους ερευνητικούς οργανισμούς είναι ό,τι θα ζητούσε ένα venture capital για να επενδύσει» εξηγεί ο Θεολόγος Προκοπίου.  

Επιχορηγήσεις και equity investments

Οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος –το οποίο εντάσσεται στο Horizon Europe- έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων, αλλά και equity investments (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο), με το EIC Fund να γίνεται μέτοχος στις επιχειρήσεις ή να καλεί και άλλα funds να συμμετάσχουν, δίνοντας μια «ένεση» αξιοπιστίας. Η μέγιστη χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει σε 2,5 εκατ.ευρώ με τη μορφή επιχορήγησης και σε 15 εκατ.ευρώ με τη μορφή επένδυσης στο μετοχικό κεφάλαιο.

Έντονη μάλιστα είναι και η μόχλευση των κεφαλαίων του EIC, αφού  για κάθε ευρώ που επενδύεται 3 ευρώ έρχονται σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, όπως απέδειξε η πιλοτική φάση του προγράμματος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση να μην είναι στάσιμη, αλλά να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το ενδιαφέρον στην πιλοτική φάση του EIC την προηγούμενη διετία ήταν τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως 14.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπέβαλαν προτάσεις, διεκδικώντας 40 δισ.ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ήταν 5 δισ.ευρώ. Από αυτές τις προτάσεις μία ανήκε σε μια θεσσαλονικιώτικη επιχείρηση του ενεργειακού κλάδου, η οποία κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. «Δεν ήταν ευχάριστο συναίσθημα να βλέπω την ελληνική παρουσία στηδιεκδίκηση της κοινοτικής αυτής χρηματοδότησης να είναι ελάχιστη. Ευτυχώς είχα την ευκαιρία να δω μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη να τα καταφέρνει» λέει ο Θεολόγος Προκοπίου, που εξηγεί πως το ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας δεν υστερεί από αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, υπολείπεται όμως στη νοοτροπία του επιχειρείν και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας για την αγορά.           

Το EIC, που περιλαμβάνει τρία προγράμματα, το pathfinder, το transition και το accelerator, ξεκίνησε επίσημα χθες, με τις σχετικές ενημερώσεις να συνεχίζονται και σήμερα, ενώ οι πρώτες προκηρύξεις αναμένονται στα τέλη της άνοιξης.

Ο Θεολόγος Προκοπίου ως εθνικός πρωταθλητής έχει αναλάβει την αποστολή να προωθήσει και να προβάλλει το πρόγραμμα, ώστε να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατό περισσότερους δυνητικούς ωφελούμενους. Με σπουδές χημικού μηχανικού και έχοντας ολοκληρώσει ένα διδακτορικό στις ΗΠΑ, μπήκε στον χώρο του consulting αρχικά, για να συνεχίσει την καριέρα του σε μια καινοτόμα εταιρεία της Κομοτηνής με μήτρες για CD και να περάσει τα επόμενα 15 χρόνια στην i4G, βλέποντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες σε όλα τα στάδιά τους και ενθαρρύνοντας την εξέλιξή τους.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί κανείς να αναζητήσει στο https://europa.eu/!Jn43pH, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης στο https://www.youtube.com/EUScienceInnovation.