Skip to main content

Ειδήσεις και προτάσεις για να πάρουμε τα βουνά

Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα του κόσμου ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους φίλους των exrteme sports
Στις  Άλπεις οι προετοιμασίες για την ερχόμενη σεζόν βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.  Όλα τα χιονοδρομικά εκτελούν εργασίες και ετοιμάζονται για τα πρώτα χιόνια, οπότε με λίγη βοήθεια από τον καιρό αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τις επόμενες μέρες σχεδόν όλα τα παγετωνικά χιονοδρομικά που είχαν κλείσει για καλοκαίρι. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ανακοινώσει τις επίσημες ημερομηνίες έναρξης ούτε και τα διάφορα event που θα συνοδεύσουν την έναρξη της νέας περιόδου.

Μέσω της στήλης Lets Go θα προσπαθήσουμε να σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις, ώστε, όσοι επιθυμείτε, να ενημερώνεστε εγκαίρως και να προγραμματίσετε πιθανές φθινοπωρινές εξορμήσεις στις  Άλπεις. Μην ξεχνάτε ότι το φθινόπωρο στις  Άλπεις είναι πολύ όμορφη εποχή, ενώ το κόστος διαμονής και ενοικίασης εξοπλισμού κυμαίνεται σε χαμηλές τιμές. Επιπλέον, όσοι επιθυμείτε να προβείτε σε αγορά εξοπλισμού, η περίοδος αυτή είναι ιδανική, ειδικά αν δεν ψάχνετε για μοντέλα της νέας σεζόν. Οι τιμές για εξοπλισμό του 2008-2009 κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα με προσφορές και εκπτώσεις που πολύ συχνά αγγίζουν το 50%.

Στο χιονοδρομικό κέντρο του Stubai ένα νέο συρόμενο λιφτ θα λειτουργήσει και, σε συνδυασμό με τη βοήθεια τεχνητής χιόνωσης, η έκταση για χιονοδρομία αυξάνεται σημαντικά.

Φέτος και ο παγετώνας του Pitztal αποφάσισε να υιοθετήσει ένα πρωτοποριακό σύστημα χιονιού, το οποίο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και επιτρέπει τη δημιουργία τεχνητού χιονιού με υψηλότερες θερμοκρασίες. Η τεχνολογία αυτή, προερχόμενη από το Ισραήλ, δεν είναι και τόσο νέα, μιας και εφαρμόζεται σε κάποια χιονοδρομικά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τελευταία άρχισε να υιοθετείται από περισσότερα.

Σε δυο βδομάδες ακριβώς ξεκινάει η σεζόν για τον παγετώνα του Hintertux. Ο πιο διάσημος ίσως παγετώνας της Αυστρίας ξυπνάει από τον καλοκαιρινό του ύπνο με το Snowboard Park Opening. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική από διάφορους προσκεκλημένους djs, επιδείξεις freestyle, δωρεάν ενοικίαση snowboard κ.ά.

Από αρχές Οκτωβρίου ως τέλος Νοεμβρίου μπορείτε να επισκεφθείτε και τον παγετώνα του Saas Fee στην Ελβετία. Θα βρείτε πολύ ελκυστικά πακέτα πέντε ή και παραπάνω ημερών, που περιλαμβάνουν διαμονή σε κατάλυμα επιλογής σας, κάρτα λιφτ, αλλά και δοκιμές νέων μοντέλων.

Αν προτιμάτε να παραμείνετε εντός συνόρων, καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας ότι οι ορεινές δραστηριότητες αυτή την περίοδο απαιτούν μεγαλύτερη οργάνωση, εμπειρία και προετοιμασία, καθώς οι βροχές του φθινοπώρου είναι πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα ή σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αποφύγετε δραστηριότητες όπως διάσχιση φαραγγιών ή river-trekking αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία και εξοικείωση με το αντικείμενο, ενώ καλό είναι πάντα να ζητάτε τη βοήθεια έμπειρου οδηγού.

Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να νιώσετε από κοντά τη μαγεία του υποθαλάσσιου κόσμου. Η θάλασσα το Σεπτέμβριο μπορεί επιφανειακά να είναι κρύα λόγω κάποιων βροχοπτώσεων, αλλά σε πιο μεγάλα βάθη διατηρεί τη θερμοκρασία του καλοκαιριού. Απευθυνθείτε σε μια σχολή αυτοδυτών και κάντε μια δοκιμαστική κατάδυση για να νιώσετε το συναίσθημα πριν προχωρήσετε στα μαθήματα για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου (open water diver). Απευθυνθείτε στο Aegean Diving College στη Χρυσή Ακτή της Πάρου και πάρτε μέρος σε ένα πλήθος ερευνητικών και επιμορφωτικών καταδύσεων σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου.

Τα προγράμματα είναι κατάλληλα τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δύτες. Υπεύθυνος είναι ο Πέτρος Νικολαΐδης επαγγελματίας δύτης, βιολόγος ωκεανογράφος και μηχανικός με σπουδές και εμπειρία στον τομέα των ωκεανογραφικών μελετών. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του είναι η απασχόληση στο ωκεανογραφικό "Καλυψώ" του Ζακ Κουστό όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων στην ανακάλυψη του ναυαγίου των Αντικυθήρων και στην κινηματογράφηση του ναυαγίου του Britannic, αδελφού πλοίου με του Τιτανικού (πληρ. www.aegeandiving.gr).

Για τη διαμονή σας, μιας και σας μεταφέραμε πιο πριν στην Πάρο, σας προτείνουμε το "Μπουδάρι". Το μικρό χωριό Μπουδάρι είναι κτισμένο σε μια γραφική περιοχή πάνω σε τρεις αμμώδεις κολπίσκους και απέχει περίπου 100 μ. από τη Χρυσή Ακτή. Το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες και τα μικρά μαγαζάκια απέχει μόλις δέκα λεπτά βαδίζοντας στο παραλιακό μονοπάτι. Το "Μπουδάρι", με πιστοποίηση ελληνικής κουζίνας, προσφέρει τοπικές λιχουδιές με φρέσκα προϊόντα. Το χωριό έχει μικρά διαμερίσματα και δωμάτια με όμορφες βεράντες. Διαθέτει πισίνα και, εκτός από καταδύσεις, μπορείτε να ασχοληθείτε με πεζοπορία, ποδηλασία και φυσικά wind-surfing.