Skip to main content

«Είμαι και Έλληνας της διασποράς» δηλώνει ο πρωθυπουργός

«Μέρος της ταυτότητάς μου είναι Έλληνας της Ελλάδας και Έλληνας της διασποράς» δηλώνει σε συνέντευξή του βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Μέρος της ταυτότητάς μου είναι Έλληνας της Ελλάδας και Έλληνας της διασποράς» δηλώνει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Και προσθέτει: «Νομίζω ότι το να είσαι Έλληνας αποτελεί οικουμενική ταυτότητα, ανοιχτή στον κόσμο. Είμαστε μια χώρα πάντα ανοιχτή στις ιδέες και σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο ως ναυτικό έθνος και τουριστικός προορισμός».

Η συνέντευξη αναδημοσιεύθηκε την Πέμπτη και στις κυριότερες εφημερίδες της Αυστραλίας, μιας και εκεί  ζει μια πολυάριθμη ομογένεια και ο αυστραλιανός τύπος παρακολουθεί τις νέες σχέσεις που μπορεί να έχει με το εθνικό κέντρο.

«Ο Γιώργος πάντοτε έλεγε ότι υπάρχει ένας ανεκμετάλλευτος κόσμος και ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα της διασποράς με την οποία θα συνομιλήσει, θα ακούσει και θα δεχτεί συμβουλές για το καλό της χώρας» δηλώνει και ο Δημήτρης Δόλλης, πρώην υπαρχηγός του Εργατικού κόμματος Βικτορίας, και εδώ και χρόνια, συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

Η εφημερίδα Sydney Morning Herald, δίνει έμφαση «στην εξωστρέφεια με την οποία πρόκειται να κινηθεί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και στις διασυνδέσεις του με καταξιωμένους Έλληνες του εξωτερικού».

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως μέσα από τις επαφές που έχει κάνει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κύριος Παπανδρέου έχει φροντίσει να δικτυωθεί με ξένους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομικών και δημόσιας υγείας.

Ο κάτοχος του Νόμπελ οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι «σε καθημερινή βάση» σε επαφή μαζί του, προσφέροντας συμβουλές για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας από την χρεοκοπία. Επίσης, πλέον στα ελληνικά έδρανα κάθεται ένας καθηγητής του Χάρβαρντ και διεθνής εμπειρογνώμονας στο θέμα δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει ταλέντα στη διασπορά ώστε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που βιώνει η χώρα».


Στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της SBS τονίζονται με θετικό τρόπο οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου περί διαφάνειας και αναζωογόνησης της οικονομίας και των κυβερνητικών θεσμών, οι επιλογές του στα πρόσωπα της κας Λ. Κατσέλη και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών, τα νέα υπουργεία που δημιουργήθηκαν με έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία του πολίτη και τα σχόλια ελληνικών εφημερίδων, πολιτικών αναλυτών και οικονομολόγων στην Ελλάδα.