Skip to main content

«Ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία», ζητά ο Τσίπρας

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ODP της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε πως «με την τούρκικη Αριστερά ζητούμε μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών».
Οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία αγωνίζονται για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, σε πλαίσιο αλληλεγγύης και συνεργασίας με βάση το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) της Τουρκίας Αλπέρ Τας, ενώ αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των δύο κομμάτων.

Τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών των δυο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της έντασης και η τόνωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν ωφελεί τους δυο λαούς. Τους μόνους που ωφελεί, πρόσθεσε, είναι αυτούς που θέλουν να κερδίζουν, τους εμπόρους όπλων, τις μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες.

Και εμείς, τα δυο κόμματα, η ελληνική και τουρκική Αριστερά, απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση για αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο οι δυο λαοί πρέπει να στηρίξουν το μέλλον και την προοπτική τους, στη συνεργασία, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, στην προσπάθεια να ζήσουν σ΄ ένα κοινό χώρο με ευημερία και κατέληξε απευθύνοντας σχετική έκκληση στις δυο κυβερνήσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα ώστε να αναδείξουν ότι αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα απ΄ αυτά που τους χωρίζουν.

Η Κοινή Δήλωση

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι το κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) και ο ΣΥΝ διακηρύσσουν ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας και υπογραμίζουν ότι τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει και μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω διαλόγου, στην βάση του διεθνούς δικαίου.

Και υπογραμμίζεται:

«Αποκρούουμε έντονα το μιλιταρισμό και το σοβινισμό και την καλλιέργεια εθνικιστικού μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ανανεώνουμε την δέσμευση μας να κινητοποιηθούμε για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και Τουρκίας, ως ουσιαστικού βήματος προς πραγματική ειρήνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία αφιερώνουν τεράστιους πόρους για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των δύο χωρών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υπερδιπλάσιοι του Ευρωπαϊκού και του ΝΑΤΟϊκού μέσου όρου. Η συνέχιση του μεταξύ τους ανταγωνισμού των εξοπλισμών είναι καταστροφική για τις δύο χώρες και τους λαούς. Βλάπτει και τις δύο κοινωνίες και ωφελεί μόνο τις στρατιωτικές βιομηχανίες και εκείνους που θέλουν να εφαρμόζουν το ιμπεριαλιστικό δόγμα του «διαίρει και βασίλευε» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξυπηρετεί τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πραγματικότητα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης που επιδεινώνει τα κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα των δύο χωρών. Η υιοθέτηση της πρότασης μας θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική τους ανάπτυξη. Ενώ, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα κατά των δυνάμεων του μιλιταρισμού και κέρδος για την δημοκρατία και για μια κουλτούρα ειρήνης.

«Οι αντιπροσωπείες του ΣΥΝ και του ODP συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσω των διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του. Ο λαός του νησιού - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - μπορούν να οικοδομήσουν μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία για μια ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη Κύπρο, ελεύθερη από ξένες βάσεις».