Skip to main content

Εισήγηση Aεροπαγίτη για όρους τραπεζικών συναλλαγών

Να κριθούν νόμιμοι τρεις όροι και παράνομοι πέντε όροι τραπεζικών συναλλαγών εισηγήθηκε ο Αεροπαγίτης Ν. Λεοντής
Να κριθούν νόμιμοι τρεις όροι και παράνομοι πέντε όροι τραπεζικών συναλλαγών εισηγήθηκε  ο Αεροπαγίτης Ν. Λεοντής στη συζήτηση στο Πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου αντίθετων αναιρέσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) και της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά απόφασης (υπ΄ αριθμ. 3499/2008) του Εφετείου Αθηνών, που αφορά στους Γενικούς Όρους Συναλλαγών των τραπεζών.
 
Συγκεκριμένα εισηγήθηκε να κριθούν νόμιμοι οι εξής όροι συναλλαγών:
1) Η επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στο μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται.
2) Η μη διευκρίνιση στον καταναλωτή του τύπου του επιτοκίου βάσης σύμφωνα με το οποίο διαμορφώνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο της πιστωτικής του κάρτας.
3) Η μονομερής από την Τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων.

Παράλληλα, o Aρεοπαγίτης εισηγήθηκε να κριθούν παράνομοι οι εξής όροι συναλλαγών:
1) Η επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια Τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας.
2) Η επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.
3) Η επιβολή επιβάρυνσης 50 ευρώ στον δανειολήπτη για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.
4) Ο περιορισμός της ευθύνης της Τράπεζας σε περίπτωση που γίνει παράνομη χρήση του απωλεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεως.
5) Η επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης των Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της ΕΤΕ και τις ΕΚΠΟΙΖΩ ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.