Skip to main content

«Είστε ο παλιός και καλός φίλος της Κίνας»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον επισκεπτόμενο την Ελλάδα, υφυπουργό των Εξωτερικών της Κίνας κ. Τσάνγκ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα τον επισκεπτόμενο την Ελλάδα, υφυπουργό των Εξωτερικών της Κίνας κ. Τσάνγκ. Ο Κινέζος αξιωματούχος συνεχάρη τον Πρόεδρο για την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της ελληνικής δημοκρατίας και τον χαρακτήρισε παλιό και καλό φίλο της Κίνας.

«Θυμάμαι την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε, ήταν τον Ιούνιο του 2008, τότε μόλις επιστρέψατε από την Κίνα από την επίσημη επίσκεψή σας», ανέφερε κ. Τσάνγκ, ο οποίος μετέφερε στον Πρόεδρο τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο.

«Είστε ο παλιός και καλός φίλος της Κίνας. Πριν από δύο μέρες, με μεγάλη χαρά, μάθαμε για την επανεκλογή σας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία. Για αυτό σας εκφράζω θερμά συγχαρητήρια. Ελπίζουμε ότι κατά τη νέα σας θητεία θα συμβάλετε στη συνεχή ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και της φιλίας μας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου να σας μεταβιβάσω τη συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κίνας», πρόσθεσε ο κινέζος υφυπουργός των Εξωτερικών.

Εντός του 2010 ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του κ. Τσανγκ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την ανάγκη περαιτέρω προώθησης των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα, με έμφαση στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, και της ενέργειας, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι δύο υφυπουργοί είχαν στην αρχή κατ΄ ιδίαν συνάντηση, στη συνέχεια συμμετείχαν οι δύο αντιπροσωπείες των δυο χωρών και ακολούθησε πρόγευμα εργασίας. Υπογραμμίζοντας τη δυναμική που δίνει στις διμερείς σχέσεις η εντεινόμενη ανταλλαγή επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο, ο κ. Κουβέλης δήλωσε επίσης ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί συνέχεια των επισκέψεων των προέδρων των δύο χωρών, του Κ. Παπούλια και του Χου Ζιντάο, ενώ εντός του 2010 ανοίγει ένας νέος κύκλος επαφών, εξαιτίας της υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος της διεθνούς έκθεσης EXPO στη Σαγκάη.

Ο Σπ. Κουβέλης υπογράμμισε το ελληνικό ενδιαφέρον για σειρά επισκέψεων κυβερνητικών αξιωματούχων στα εγκαίνια της EXPO, όπου πιθανώς να μεταβεί και ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου. Στην Κίνα, την οποία ο Έλληνας υφυπουργός χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό και αξιόπιστο εταίρο”, αναμένεται να μεταβεί σύντομα κι ο ίδιος προκειμένου να προωθήσει θέματα που αφορούν στην τουριστική και την πολιτιστική συνεργασία κι επεσήμανε ότι «πρέπει να προοδεύσουμε τη συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο».

«Το 2010 θα είναι σημαντική χρονιά για τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο κινέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για την αναβάθμιση και διεύρυνσή τους». Θα καλωσορίσουμε τους έλληνες ηγέτες στην EXPO στη Σαγκάη, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η ανταλλαγή επισκέψεων συμβάλλει στην εμπέδωση αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης και στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων. Ο Τσανγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «αξιόπιστη φίλη και εταίρο της Κίνας, μέσα στην ΕΕ» κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης», ενώ κλείνοντας είπε οτι περιμένει “ανυπόμονα» την επίσκεψη του ομόλογού του στην Κίνα, «το συντομότερο δυνατόν».