Skip to main content

Wchess: Ο σκακιστής που μαθαίνει στους Έλληνες σκάκι μέσω διαδικτύου

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη φορά που κάθισε μπροστά σε σκακιέρα, ο Παναγιώτης Χωματίδης αποφάσισε να δημιουργήσει την πλατφόρμα wchess.

O Παναγιώτης Χωματίδης ήταν μόλις έξι χρονών όταν έπαιξε για πρώτη φορά σκάκι. Η διαδρομή του συνεχίστηκε με πανελλήνιες διακρίσεις και τη συμμετοχή του στην Εθνική Νέων. Είκοσι χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη ημέρα που κάθισε μπροστά από τη σκακιέρα, δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα διδασκαλίας σκάκι.

«Κάναμε το χόμπι και την αγάπη μας, δουλειά», λέει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr.

Η πλατφόρμα wchess που δημιούργησε ο ίδιος μαζί με τον προπονητή σκάκι και διακεκριμένο σκακιστή, Αντώνη Βραχοτέρη φέρνει κοντά χρήστες που θέλουν να μάθουν να παίζουν σκάκι με προπονητές. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, το wchess έχει σχεδιάσει μια ψηφιακή σκακιέρα που μπορούν να χρησιμοποιούν μαθητές και καθηγητές για το μάθημα τους ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους προπονητές να βιντεοσκοπήσουν ένα μάθημα και να το ανεβάσουν στην πλατφόρμα προκειμένου να το στείλουν στους μαθητές τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καινοτομία της πλατφόρμας είναι τα multimedia e-books που διαθέτει. Δίχως την παραμικρή γνώση προγραμματισμού, οι καθηγητές μπορούν να φτιάξουν μέσω του wchess τα δικά τους βιβλία που θα περιέχουν βίντεο, ήχο και κινούμενες σκακιέρες. «Τα multimedia books σχεδιάστηκαν κατά κύριο λόγο για τις μικρότερες ηλικίες ώστε το μάθημα μέσω εικόνων ή βίντεο να γίνει πιο ελκυστικό», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως επισημαίνει, η ιδέα γεννήθηκε από την προσωπική ανάγκη των ιδρυτών της πλατφόρμας να παραδώσουν μαθήματα σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω διαδικτύου. «Το μάθημα σκάκι έχει ιδιαίτερες ανάγκες, όπως η ψηφιακή σκακιέρα, και δεν υπήρχε κάτι τέτοιο all inclusive σε ένα site. Και εφόσον υπήρχε μια τέτοια τρύπα στην αγορά, αποφασίσαμε να το κάνουμε εμείς», αναφέρει ο Παναγιώτης. Άλλωστε, όπως παραδέχεται πίσω από την επιχειρηαιακή αυτή κίνηση, υπάρχει η επιθυμία να διαδοθεί το σκάκι στην Ελλάδα αλλά και να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές να μάθουν σκάκι.

«Υπάρχουν παιδιά με ταλέντο που δεν είχαν σκακιστικό όμιλο στην πόλη τους. Πλέον ένας προπονητής ο οποίος αμείβεται καλά από τα μαθήματα στο site ή από κάποιους μαθητές, θα μπορεί αν θέλει να προσφέρει κάποια μαθήματα δωρεάν. Επίσης, εμείς θα ανεβάζουμε υλικό σχεδόν καθημερινά δωρεάν», τονίζει ο ίδιος.

Όπως είπε, υπάρχει κάτι ρομαντικό πίσω από την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία και αυτό είναι να διαδοθεί το άθλημα του σκάκι. Ο Παναγιώτης αναφέρει πως παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ δυνατή ομάδα σκακιστών, εκ των οποίων οι πέντε στους έξι είναι Θεσσαλονικείς, ελάχιστοι γνωρίζουν τις επιδόσεις της χώρας στο άθλημα αυτό.

Η πλατφόρμα είναι στο διαδίκτυο έξι μήνες εκ των οποίων οι πρώτοι τέσσερις μήνες ήταν δοκιμαστικοί. Ο Παναγιώτης δηλώνει ικανοποιημένος για την κίνηση στην πλατφόρμα καθώς έχουν ήδη εγγραφεί 100 μαθητές ενώ περίπου 2.000 προπονητές σκακιού έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη της πλατφόρμας εκ των οποίων οι είκοσι έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Ο ίδιος μαζί με τον συνιδρυτή του έχουν ταξιδέψει ήδη σε σκακιστικά events στο εξωτερικό, όπως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Πολωνία, για να ενημερώσουν την κοινότητα για τη νέατους πρωτοβουλία και είναι πολύ θετικοί για το μέλλον της start up. Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο Παναγιώτης, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της αγοράς που υπάρχει για το σκάκι είναι ότι περίπου 7 εκατ. άτομα παίζουν καθημερινά σκάκι online παγκοσμίως.

Οι επόμενες σκέψεις της ομάδας είναι να δημιουργηθεί ένα chess tv ενώ σύντομα θα παρουσιαστούν και άλλα νέα features. Προς το παρόν, ο Παναγιώτης θα βρίσκεται στην 84η ΔΕΘ μέχρι την Κυριακή ώστε να παρουσιάζει σε όσους ενδιαφέρεται το πώς έκανε το χόμπι του επάγγελμα.