Skip to main content

Εκατομμύρια μολυσμένα αυγά στη γερμανική αγορά

Μετά τον εντοπισμό ολλανδικών αυγών που εμπεριέχουν το επικίνδυνο εντομοκτόνο φιπρονίλη, γερμανικά σούπερ μάρκετ προέβησαν σε μαζική απόσυρση.

Ευρύτερες, αν και ακόμη ελεγχόμενες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά στη Γερμανία και σε γειτονικές χώρες. Έλεγχοι που έχουν γίνει σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ δείχνουν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου Fipronil (φιπρονίλη), μία ουσία υψηλής τοξικότητας, η οποία σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα.

Μετά τις γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ Rewe και Netto, και το Aldi αποφάσισε σήμερα να σταματήσει την πώληση αυγών, αποσύροντάς τα. Η απόφαση δεν αφορά μόνον τα αυγά ολλανδικής προέλευσης, όπως στα Rewe και Netto, αλλά γενικώς όλα τα αυγά, εκτός αν συνοδεύονται από ειδική πιστοποίηση ότι δεν επιβαρύνονται με την τοξική ουσία. Πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο», δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία, τονίζει σε ανακοίνωση το Aldi. Πάντως, από τώρα και στο εξής το Aldi θα αγοράζει μόνο αυγά που αποδεδειγμένα δεν εμπεριέχουν το εντομοκτόνο φιπρονίλη, το οποίο χρησιμοποιείται για ψύλλους, ψείρες και ακάρεα. Αυτή την πρακτική φαίνεται ήδη να ακολουθεί το Lidl. Σε δήλωση του ό άμεσος ανταγωνιστής του Aldi ενημερώνει ότι προμηθεύεται αυγά από φάρμες οι οποίες έχουν ελεγχθεί ότι δεν χρησιμοποιούν φιπρονίλη.

Στη γειτονική Ολλανδία τα σούπερ-μάρκετ έχουν αποσύρει μόνο τις παρτίδες που επιβαρύνονται με υψηλή ποσότητα της τοξικής ουσίας.

Υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις;

Η υπόθεση αρχίζει να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς ο υπουργός Γεωργίας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας επικρίνει και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση. Η Κάτω Σαξονία είναι μαζί με τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τα κρατίδια που μέχρι στιγμής πλήττονται περισσότερο από το διατροφικό σκάνδαλο. Σε μία αιφνιδιαστική εξέλιξη το μεσημέρι η βουλευτής των Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία Έλκε Τβέστεν αποχώρησε από το κόμμα και προσχώρησε στους Χριστιανοδημοκράτες, με αποτέλεσμα ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους να χάσει την ισχνή πλειοψηφία μιας έδρας στην τοπική Βουλή και να καταρρεύσει η τοπική κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι όλα αυτά συνδέονται με το διατροφικό σκάνδαλο.

Μικρός ο κίνδυνος για την υγεία

Η ουσία αυτή εντοπίστηκε πριν μια εβδομάδα σε αυγά στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Στο μεταξύ διαπιστώθηκε ότι μολυσμένα αυγά από την Ολλανδία διατίθενται και στη γερμανική αγορά. Νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό τους στα δέκα εκατομμύρια. Αυτή την ώρα οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες εξετάζουν κατά πόσο έχουν χρησιμοποιηθεί μολυσμένα αυγά για την παραγωγή τροφίμων όπως ζυμαρικά και γλυκά. Ετησίως εισάγονται στη Γερμανία 400 εκατομμύρια αυγά από ολλανδικές φάρμες.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων η ποσότητα φιπρονίλης στα μολυσμένα αυγά δεν αποτελεί οπωσδήποτε κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, και συγκεκριμένα για το συκώτι, τα νεφρά και το θυρεοειδή αδένα. Θα πρέπει κανείς να καταναλώσει επτά αυγά σε διάστημα μιας ημέρας για να ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο. Ακόμη όμως και αυτή η ποσότητα δεν σημαίνει οπωσδήποτε κάποιον κίνδυνο για την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βλάβες προκαλούνται μόνο σε περίπτωση που η φιπρονίλη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μακρύ χρονικό διάστημα. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρέατος κοτόπουλων που τους έχει χορηγηθεί φιπρονίλη, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Δεδομένης αυτής της εκτίμησης του ρίσκου, η Γερμανική Αγροτική Ένωση χαρακτηρίζει την απόφαση του Aldi να ανακαλέσει τα αυγά ως «παρατραβηγμένη αντίδραση». Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι σύμφωνα με την Γερμανική Αγροτική Ένωση η διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle