Skip to main content

Εκατοντάδες ασυνόδευτα αφημένα στην τύχη τους στο Παρίσι

Περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνταν στο ύπαιθρο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων της Human Rights Watch.

«Εκατοντάδες νεαροί μετανάστες», που έχουν φθάσει χωρίς τις οικογένειές τους στη Γαλλία, είναι «αφημένοι στην τύχη τους στο Παρίσι» λόγω «λανθασμένων» εκτιμήσεων για την ηλικία τους, ανέφερε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε μια έκθεση που αμφισβητήθηκε έντονα από τη δημαρχία του Παρισιού και τον Ερυθρό Σταυρό.

«Στο Παρίσι, οι αρχές προστασίας της παιδικής ηλικίας καταφεύγουν σε λανθασμένες διαδικασίες εκτίμησης της ηλικίας ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών, αποκλείοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά από το να τα αναλάβει κάποια υπηρεσία», κάτι που δικαιούνται, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε μια έκθεση 82 σελίδων με τίτλο «Είναι λαχείο».

Για να τους αναλάβει κάποια υπηρεσία, οι ανήλικοι που φθάνουν στο Παρίσι πρέπει να περάσουν από έναν μηχανισμό που διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός και ο οποίος θα προσδιορίσει την ηλικία τους. Αν αμφισβητήσουν την απόφαση, μπορούν να προσφύγουν σε δικαστή.

Όμως, λόγω «αυθαίρετων πρακτικών», ορισμένοι μπορεί «να θεωρηθούν αδίκως ενήλικες» κατά την άφιξή τους, δηλώνει η ΜΚΟ, λέγοντας πως «πολλοί νέοι» «απορρίπτονται με συνοπτικό και λανθασμένο τρόπο, με μοναδικό κριτήριο τη φυσική τους εμφάνιση». Στην έκθεση εκφράζεται επίσης ανησυχία για συνεντεύξεις «αστραπή» και «κακά διεκπεραιωμένες».

Τον Φεβρουάριο του 2018, «περίπου 400 ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνταν στο ύπαιθρο στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικηγόρων της ΜΚΟ» που περιλαμβάνονται στην έρευνα αυτή η οποία δεν έχει «στατιστική αξία», διευκρίνισε η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Γαλλία, Μπενεντίκτ Ζανερόντ, σε συνέντευξη Τύπου. Η ΜΚΟ ρώτησε 49 ασυνόδευτα παιδιά και εξέτασε άλλες 35 εκτιμήσεις.