Skip to main content

Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών στην Κοπεγχάγη

Περίπου 230 άτομα συνελήφθησαν, ενώ σημειώθηκαν συκρούσεις με διαδηλωτές και ρίψη δακρυγόνων από τις Αρχές.
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Κοπεγχάγη, καθώς συνεχίζεται η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία εισέρχεται στην πλέον καθοριστική της φάση με συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο. Περίπου 230 άτομα συνελήφθησαν, ενώ σημειώθηκαν συκρούσεις με διαδηλωτές και ρίψη δακρυγόνων από τις Αρχές.

Οι ακτιβιστές αντιδρούν λόγω της έλλειψης προόδου σε μια νέα συμφωνία για το κλίμα.

Οι Αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αποθήσουν τους διαδηλωτές, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από τον τόπο διεξαγωγής της διάσκεψης του ΟΗΕ.

Ήδη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, έχουν συλληφθεί 230 διαδηλωτές.

Πρόκειται για ακτιβιστές που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη.

Την πορεία διοργάνωσε η οργάνωση Climate Justice Action, η οποία ανακοίνωσε ότι σε αυτήν θα συμμετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι.

Η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε εκτίμηση του αριθμού των διαδηλωτών.

Οι συνομιλίες ανεστάλησαν για λίγες ώρες τη Δευτέρα λόγω αποχής της ομάδας των αφρικανικών χωρών, οι οποίες απαιτούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να παρατείνουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει κανονικά το 2012.

Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτες διαφωνίες κυρίως με αφορμή κείμενο της Δανίας που φαίνεται να φέρνει σε μειονεκτική θέση τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές ζητούν να επωμιστούν τα πιο πλούσια κράτη μεγαλύτερο κόστος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η διαφωνία ξέσπασε εξαιτίας κειμένου της Δανίας, το οποίο σύμφωνα με πολλούς θέτει εμπόδια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ζητώντας από τις πιο πλούσιες χώρες να μειώσουν λιγότερο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ προβλέπει πιο σκληρούς περιορισμούς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τις υψηλού επιπέδου εργασίες της Διάσκεψης άνοιξε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, απευθύνοντας από το βήμα της Συνόδου έκκληση προς τους μετέχοντες να «σφραγίσουν» μία συμφωνία για το κλίμα, λέγοντάς τους ότι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα της Δανία για την αυλαία της Συνόδου, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε μια λειτουργική συμφωνία που θα κάνει αίσθηση στην Κοπεγχάγη, μέσα στις επόμενες ημέρες», αναφέρει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, έγραψε σε ένα άρθρο-άποψης στην «International Herald Tribune» ότι η επιτυχία στην Κοπεγχάγη απαιτεί από όλες τις μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα που θα είναι διάφανο και θα διέπεται από κλίμα εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν «βλέπει» μεγάλη δυσκολία στο να υπάρξει συμφωνία για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Μπράουν που έφτασε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Δανίας, τόνισε πως είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, παρά «τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως υποστηρίζει «με όλη του την καρδιά» τις προτάσεις για παροχή βοήθειας στην Αφρική.

«Οι κλιματικές αλλαγές στην Αφρική πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την ξηρασία και τις αλλαγές των εποχών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.