Skip to main content

Εκατοστή επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ

Η εκαστοστή επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ τιμήθηκε σήμερα στην Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Νομού και λίγων αγροτών, στο χ
Η εκατοστή επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ τιμήθηκε σήμερα στην Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Νομού και λίγων αγροτών, στο χώρο του ομώνυμου μνημείου.

Στην εκδήλωση και με φόντο την πολλαπλή κρίση της ελληνικής οικονομίας, υπήρξαν πολλές αναφορές σε μια διαμορφούμενη αγορά «νέων, τσιφλικάδων από τη μια και κολίγων από την άλλη». Στις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί θυμήθηκαν ξανά την αξία του πρωτογενούς τομέα και τη σημασία της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό κοινή συνισταμένη ήταν η παραδοχή ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί μοχλό για την αύξηση της ελληνικής παραγωγικότητας και ανατροπής του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου και κατ΄ επέκταση του ελλείμματος των εισαγωγών-εξαγωγών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για «σύγχρονους εκφραστές καταδυνάστευσης του αγρότη που χρησιμοποιούν άλλες μορφές, όπως της πολιτικής «αγγαρείας», των προνομιακών σχέσεων και συμφερόντων, της διάσπασης και αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών κινημάτων» στέλνοντας μήνυμα αγώνα, ενάντια «σε κάθε είδους «τσιφλικάδες» που απομυζούν τον ιδρώτα των πραγματικών εργατών γης, αλλά και θύτες κάθε μορφής που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγρότη με αδιέξοδα μικροπολιτικά παιχνίδια».

Αρνούμενος, όπως είπε, να ωραιοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα, αναφέρθηκε στους νεκρούς του Κιλελέρ, τους οποίους ζήτησε να τιμήσει παραθέτοντας «όχι πολιτικές ρητορείες αλλά έργο που υλοποιείται», όπως:

- το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα,

- την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

- τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε.

- στην εφαρμογή με όρους διαφάνειας της διανομής του εθνικού αποθέματος και των ποιοτικών παρακρατημάτων

- την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και

- την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρχιμάκης στην αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω των κλιματικών αλλαγών, με ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων. Ενώ στάθηκε στο νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης) για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και -στη συνέχεια- κατάθεσης νομοσχεδίου για Ενιαίο Μητρώο Αγροτών και επεξεργασίας ρυθμίσεων για την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Αναφορές οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, αφού το μεν σχέδιο νόμου για το συνδικαλισμό φάνηκε να απορρίπτεται ως άκαιρο και αναποτελεσματικό, ενώ θετικές ήταν εκείνες για την ανάγκη δημιουργίας νέων και ισχυρών συνεταιρισμών.

Καλώντας όλους σε μια «μάχη για την ποιότητα», ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθαν. Κοκκινούλης, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα: «ότι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το «άγριο» στο δρόμο».

Ακόμη, κάλεσε τον υφυπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτικές που θα μετατρέπουν σε πλεονέκτημα τον μικρό αγροτικό κλήρο, να αποφασίσουν αν θέλουν ζωντανά τα χωριά με τους νέους να ασχολούνται με τη γεωργία, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων, καθώς και να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Καρχιμάκη ότι η ΕΑΣ θα είναι αρωγός στην σύσταση νέου συνεταιριστικού κινήματος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα του "Αχελώου" κάνοντας μόνον μια έμμεση αναφορά διαβεβαιώνοντας ότι «ως κυβέρνηση δε θα αφήσουμε να ερημοποιηθεί η Θεσσαλία, υλοποιώντας και τα μικρά και τα μεγάλα έργα που απαιτούνται».

Ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Αθ. Κοκκινούλης κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστερ. Ροντούλης έκανε λόγο για ανεπιθύμητους υπουργούς (εννοώντας την υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη) και αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Καρχιμάκη έκανε λόγο για πολύ «μπλα, μπλα, αλλά χωρίς λέξη για τον Αχελώο».

Για «αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη στην εκδήλωση η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρ. Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ και της πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Αν. Χατζηγιάννης και Λεων. Πολυμενάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.