Skip to main content

Εκδηλώνεται σερβικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στις 17 και 18 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο- Σερβικό Επιχειρηματικό Forum. Πρόσκληση στους Έλληνες για να γνωρίσουν τη Σερβία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τις προοπτικές εξυπηρέτησης εμπορευματικών φορτίων της Σερβίας, έχει η σερβική αποστολή που το απόγευμα της Πέμπτης 17 Μαρτίου, θα επισκεφθεί τον ΟΛΘ και θα έχει συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού.

Το θέμα της προσέλκυσης φορτίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι, μέσω Σκοπίων, είναι κάτι που συζητείται την τελευταία τριετία μεταξύ OΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ναυτικών πρακτόρων χωρίς όμως να υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Άλλωστε η Σερβία εξυπηρετείται επί πολλά χρόνια από το λιμάνι του Κόπερ(Σλοβενία) και το κοντινό λιμάνι του Μπαρ(νότιο Μαυροβούνιο) όπως και από τη Κονστάντζα για τις μεταφορές μέσω Δούναβη. Μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης περνάει μόλις το 3% των εμπορευμάτων που αφορούν τη Σερβία.

Άλλωστε με τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας- Σερβίας να είναι στο πολύ χαμηλό επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ και την έως σήμερα περιορισμένη  διείσδυση προς τα δυτικά Βαλκάνια, η διοχέτευση φορτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν είχε ιδιαίτερο νόημα, ενώ δεν απέδωσαν και οι προσπάθειες για τακτική σύνδεση, σιδηροδρομική, μεταξύ Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου.

Τώρα, στο πλαίσιο του διήμερου Ελληνο- Σερβικού Eπιχειρηματικού Forum που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 17-18 Μαρτίου , με διοργάνωση του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση στον ΟΛΘ στην οποία πιθανότατα θα συμμετέχει και η υπουργός Συγκοινωνιών της Σερβίας κ. Zorana Mihajlovic, διευθυντής των Σερβικών Σιδηροδρόμων αλλά και των Σιδηροδρόμων της FYROM, επικεφαλής των δύο σερβικών αεροδρομίων αλλά και πρόεδροι Επιμελητηρίων.

Η έμφαση στην πρώτη ημέρα του Forum θα εστιαστεί στη συνάντηση εργασίας που θα γίνει στον ΟΛΘ και, τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 18 Μαρτίου, την παρουσίαση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Σερβία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Γεωργάκος, «έχουμε από επιχειρήσεις - μέλη μας δεχτεί περί τα 650 ερωτήματα σχετικά με θέματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στη Σερβία, το θεσμικό πλαίσιο, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, σχέσεις της Σερβίας με χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να ξαναγνωρίσουν τη Σερβία καθώς λόγω των πολέμων δημιουργήθηκε ένα κενό στην πληροφόρηση η οποία πρέπει επίσης να έχει κανονική ροή».

Η σερβική αποστολή από επικεφαλής οργανισμών και επιχειρηματίες εκτιμάται ότι μπορεί να αριθμεί μέχρι και 100 άτομα.