Skip to main content

Εκδήλωση από το ΠΑΜΑΚ για το... «Pop-Machina» και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

Στόχος η ανάδειξη δυνατοτήτων του κινήματος του δημιουργού και της συνεργατικής παραγωγής, με επιδίωξη την προώθηση της κυκλικής οικονομίας

Υβριδική ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Κυκλικής Επιτάχυνσης για Δημιουργούς» (Circular Maker Accelerator) θα διοργανωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Pop-Machina», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της συνεργατικής παραγωγής και στο οποίο συμμετέχει ενεργά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όπως τονίζει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρονικίδης, το έργο «Collaborative production for the circular economy; a community approach» με το ακρωνύμιο «Pop-Machina», είναι ένα νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που ξεκίνησε μόλις το 2019 και χρηματοδοτείται από τo πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχο έχει τη δημιουργία και ανάδειξη των δυνατοτήτων του κινήματος του δημιουργού (maker movement) και της συνεργατικής παραγωγής (collaborative production), με επιδίωξη την προώθηση της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το έργο υποστηρίζει και παρακολουθεί τοπικές κοινότητες σε 7 πιλοτικές περιοχές, στη Λουβέν (Βέλγιο), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Κάουνας (Λιθουανία), Πειραιά, Σαντάντερ (Ισπανία), Θεσσαλονίκη, και Βένλο (Ολλανδία). Περιλαμβάνει συνολικά 23 οργανισμούς, φορείς, πανεπιστήμια και ΜΚΟ από 8 διαφορετικές χώρες, με τη διάρκειά του να εκτείνεται για τα επόμενα 4 χρόνια.

Το «Pop-Machina», με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, καθώς επίσης και κλάδων της επιστήμης, όπως η πολεοδομία και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, προσδιορίζει τις περιοχές επικέντρωσης των παρεμβάσεών του και συμβάλλει στην αναμόρφωση συγκεκριμένων χώρων, όπως για παράδειγμα εγκαταλελειμμένων οικημάτων. Έτσι επιδιώκεται να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, συνδέοντας εκπαιδευτικούς φορείς με παραγωγούς και κατασκευαστές. 

Ο κ. Ανδρονικίδης καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το «Pop-Machina» εν τέλει σκοπεύει να συνεισφέρει ενεργά στη δημιουργία και την ενίσχυση κοινοτήτων παραγωγής που είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας, προωθώντας έτσι την κοινωνική ένταξη, καθιστώντας τις πόλεις περισσότερο βιώσιμες και προωθώντας έναν πολιτικό διάλογο σχετικά με τις συνθήκες κυκλικής συνεργατικής παραγωγής.

Η υβριδική ενημερωτική εκδήλωση της 12ης Δεκεμβρίου θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, θα διεξαχθεί στα αγγλικά και κατά τη διάρκειά της 6 δημοτικοί πολυχώροι δημιουργίας και οι συντελεστές 8 έργων θα μοιραστούν τις ιστορίες επιτυχίας τους. Θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τον Κυκλικό Επιταχυντή για Δημιουργούς, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, υπό τη μορφή βέλτιστων πρακτικών, ιστοριών επιτυχίας και διδαγμάτων. Στόχος της εκδήλωσης είναι να εμπνεύσει άλλους δήμους, συνεργατικούς πολυχώρους δημιουργίας και δημιουργούς να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της εκδήλωσης πιέζοντας εδώ, ενώ για να εγγραφούν στην υβριδική εκδήλωση και να πληροφορηθούν σχετικά με το πώς μπορούν να ενδυναμώσουν πολυχώρους δημιουργίας ή και πώς μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτούς, ο σύνδεσμος εγγραφής είναι εδώ.