Skip to main content

Εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου για την αύξηση των καισαρικών

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει, τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, για πρώτη φορά, εκδήλωση με θέμα: «Η αύξηση των καισαρικών τομών και των εν γένει αναίτιων ιατρικών πράξεων. Νομική Ευθύνη».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αμφιθέατρο Ιωάννης Μανωλεδάκης, επί της οδού Τσιμισκή 103, ώρα 18.00.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση βιβλίου της Πρωτοδίκη Αλεξάνδρας Παπαχρίστου, με τίτλο «Η Αστική ιατρική ευθύνη στην αναίτια καισαρική τομή και τον εν γένει επεμβατικό τοκετό». Στο βιβλίο αυτό γίνεται διερεύνηση του φαινομένου αυτού, όχι μόνο ως γεγονότος που εγείρει κοινωνιολογική παρατήρηση, αλλά και ως λόγου θεμελίωσης αστικής ιατρικής ευθύνης. Αναζητούνται οι κανόνες δικαίου, στους οποίους δύναται να υπαχθεί η πρακτική κάποιων μαιευτήρων – γυναικολόγων, υπάρχει πλούσια καταγραφή της νομολογίας που άπτεται της ιατρικής αμέλειας στη μαιευτική – γυναικολογία.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιος Κουτσοχήνας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης και  Προεδρεύων ο Δικηγόρος κ. Απόστολος Καντζέλης. Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι οι κ.κ. Βασίλειος Ταρλατζής, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Ιατρικής Α.Π.Θ. με θέμα «Γιατί τόσο πολλές καισαρικές σήμερα;», Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαιών και Μαιευτών Πάτρας, με θέμα εισήγησης «Η νοσηρότητα που προκαλείται στη δυάδα μητέρα – νεογνό από αναίτιες παρεμβάσεις στην καθημερινή μαιευτική πράξη», Βικτώρια Μοσχάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Εφετείου Θεσσαλονίκης, με θέμα εισήγησης «Η συμβολή των μαιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και τη μείωση των καισαρικών τομών στην Ελλάδα», Λάμπρος Κιτσαράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκρίτειου Σχολής, με θέμα εισήγησης «Το ιατρικό σφάλμα από την σκοπιά του Ιδιωτικού Δικαίου» και η συγγραφέας του βιβλίου Αλεξάνδρα Παπαχρίστου, Πρωτοδίκης Πολιτικής – Ποινικής Δικαιοσύνης, με θέμα εισήγησης «Καισαρική τομή: Επιλογή ή λύση ανάγκης; Η αστική ευθύνη στην αναίτια ιατρική πράξη».

Συντονιστής  της εκδήλωσης θα είναι ο Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων κ. Αναστάσιος Ντούγκας, ο οποίος δήλωσε για την εκδήλωση ότι για πρώτη φορά θα συζητηθούν και θα απαντηθούν ερωτήματα αναφορικά με τους λόγους αύξησης των καισαρικών τομών, τη δυνατότητα επιλογής της καισαρικής τομής από την επίτοκο, χωρίς ιατρική ένδειξη και την επαρκή ενημέρωση της επιτόκου.  Εν τέλει το βιβλίο αυτό αφορά κάθε αναίτια ιατρική πράξη.