Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενός λεπτού σιγή στο δημαρχείο για τα δολοφονημένα τρανς άτομα-327 μόνο πέρσι

Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης - Τρανς άτομα μοιράστηκαν τις όμορφες και άσχημες ιστορίες τους

Ενός λεπτού σιγή για τα 327 τρανς άτομα που δολοφονήθηκαν από ρατσιστικό κίνητρο παγκοσμίως πέρυσι κράτησαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τη σημερινή Ημέρα Τρανς Μνήμης.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δολοφονιών Τρανς Προσώπων, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν 327 θύματα διεθνώς, ενώ μαζί με τις αυτοκτονίες και τους θανάτους που δεν εξιχνιάστηκαν τα αίτιά τους, οι καταγραφές φαίνεται ότι ξεπερνούν τις 390.

Η 20ή Νοεμβρίου καθιερώθηκε παγκοσμίως ως Ημέρα Μνήμης των Τρανς θυμάτων από το 1999 μετά τη δολοφονία της Rita Hester στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης, μίας ημέρα μνήμης και τιμής για όσους υπήρξαν θύματα τρανσφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας, καθώς και μία ημέρα αφύπνισης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Στην Ελλάδα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 μέχρι και από την πρωτοβουλία της εκλιπούσης προέδρου του Σωματείου Διεμφυλικών, Μαρίνας Γαλανού.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης νεαρά τρανς άτομα της πόλης μοιράστηκαν τις δικές τους όμορφες και άσχημες ιστορίες. Η Ελένη Λιάλη, η Νεφέλη Αμπατζή, ο Κωνσταντίνος Ερμής Παπαδόπουλος, γνωστός και ως Κόνι, και ο Μιχάλης μοιράστηκαν με το κοινό τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και τους αποκλεισμούς που βίωσαν.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως βαριά μέρα τόσο για αυτούς που χάθηκαν αλλά και για όσους αγωνίζονται. «Εύχομαι η αγωνία που παρουσιάζεται στα πρόσωπά μας να μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη», είπε, ενώ ευχαρίστησε τα άτομα που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. «Στο τέλος της ημέρας πρέπει να θυμόμαστε πως ο λόγος είναι αυτός που κατασκευάζει την πραγματικότητα. Από το 1999 έχουμε μετρήσει πολλά θύματα ρατσιστικού μίσους, μισαλλοδοξίας, και στεκόμαστε με βαθιά θλίψη για το πώς προχωρά η κοινωνία, όπου γινόμαστε μάρτυρες φρικιαστικών περαστικών είτε είναι από το σχολείο είτε από την οικογένεια, είτε από επιθέσεις στους δρόμους», σχολίασε η κ. Νοτοπούλου. Η ίδια έκανε αναφορά στο φαινόμενο του αμέτοχου παρατηρητή και διερωτήθηκε γιατί ο κόσμος δεν αντιδρά. «Στην Ελλάδα έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δύσκολα φαινόμενα από την κανονικοποίηση του μίσους από κρατικούς φορείς αλλά και από μερίδα των ΜΜΕ», πρόσθεσε και είπε πως ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάλεψε για το δικαίωμα των ατόμων για τον αυτοπροσδιορισμό αλλά και την αποδοχή. «Το σημαντικό είναι να δούμε πώς σπάμε τα στερεότυπα σε κάθε επίπεδο. Αυτήν τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε μαζί και απέναντι στο μίσος προτάσσουμε την αγάπη», είπε και αναφέρθηκε στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής μίλησε για τις αλλαγές που πρεπει να γίνουν σε επίπεδο πόλης: «Αυτήν η πόλη χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή. Ο αγώνας για ισότητα είναι αγώνας που πρέπει να γίνεται πρωτίστως από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο ψυχίατρος Σταύρος Μπουφίδης μίλησε για την αποψυχιατρικοποίηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου για τρανς άτομα άνω των 17 ετών και σχολίασε πως είναι τομή ο νόμος του 2017. «Ήμασταν πολύ μπροστά σαν χώρα αλλά ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία με αποτέλεσμα να αποκλείονται τα τρανς άτομα από την εργασία. Η τρανς κοινότητα έχει πολλές ακόμα διεκδικήσεις, ενώ μίλησε και για τα non binary άτομα τα οποία συγκαταλέγονται στην ομπρέλα των τρανς ατόμων που επίσης υπάρχουν νομικά κενά», πρόσθεσε. «Ο ρόλος του ψυχιάτρου είναι ρόλος υποστηρικτικός και όχι διαγνωστικός», τόνισε.

Η Βάσια Μαδέση, που είναι μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνη του τομέα ισότητας, μίλησε για την αναγκαιότητα σωστής ενημέρωσης, όχι μόνο για τα ίδια τα άτομα αλλά και για τους υποστηρικτές. «Η τρανσφοβική βία είναι η κορυφή του παγόβουνου μίας συντηρητικής και πατριαρχικής κοινωνίας που φιγουράρει τελευταία στους δείκτες ισότητας φύλων», είπε η ίδια, ενώ κάλεσε όλους να μη μείνουν αμέτοχοι. Επίσης, μίλησε για τις προτάσεις του κόμματος που αφορούν τη δημιουργία και ενίσχυση δομών και δημιουργία κρατικών δομών με πρόσβαση σε όλα, κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν τρανς άτομα αλλά και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας αλλά και ιατρικού προσωπικού που να έχει εξειδικευτεί στα τρανς άτομα καθώς και ειδική μέριμνα για ρύθμιση που θα προβλέπει τη συνταξιοδότηση των τρανς ατόμων. Παράλληλα, μίλησε για απλοποίηση των διαδικασιών της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου πολυεπίπεδα αλλά και για εκπαίδευση, ψυχολογική στήριξη, σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.

Η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου μίλησε για τη νομική πραγματικότητα, το πού βρισκόμαστε αλλά και τις ελλείψεις μας. «Σε χώρες όπως η Μάλτα τα τρανς άτομα δεν μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν δικαστήριο. Η διαδικασία είναι καθαρά διοικητική για να αλλάξουν την ταυτότητά τους. Πηγαίνουν απλώς στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Με την εμπειρία που έχουμε φαίνεται πως έχουμε αργήσει στο να θεσμοθετηθεί μία μη δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων», τόνισε. «Σκεφτείτε να είναι κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης, τρανς και ανάπηρος. Στην Ελλάδα νομικά δεν μπορούν να προβούν στη μεταβολή των εγγράφων αλλά η νομολογία πήγε πιο μπροστά και εκδόθηκε μία δικαστική απόφαση από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2018 που λέει πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει κάποιος να στερείται αυτό το δικαίωμα ακόμα και αν δεν το είχε στη χώρα του», πρόσθεσε.

Η καθιερωμένη σιωπηρή πορεία μνήμης που ήταν προγραμματισμένη ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.