Skip to main content

Εκδήλωση μνήμης για τη γενέθλια μέρα της Νέας Μηχανιώνας

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδήλωσης μνήμης περιλαμβάνει την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μ. Ευαγγελίδη.

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιείται το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, για τη γενέθλια ημέρα ίδρυσης της Ν. Μηχανιώνας, αποτίοντας φόρο τιμής στη Μικρά Ασία, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της, που μετεγκαταστάθηκαν στα εδάφη της, τους έδωσαν πνοή και συνετέλεσαν με τρόπο παραπάνω από καθοριστικό στην εξέλιξή της στη σημερινή της μορφή.

«95 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μέρα, που 42 κατατρεγμένες προσφυγικές οικογένειες από τη Μικρά Ασία, κατέφθασαν στο επονομαζόμενο «Τουρμπαλί» και έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία της σημερινής Νέας Μηχανιώνας. Κορυφαία φυσιογνωμία και ένας από τους πρωτεργάτες της εγκατάστασης και ίδρυσης του νέου οικισμού υπήρξε ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης, η προτομή του οποίου κοσμεί την είσοδο της Καψαλακείου Πολιτιστικής Στέγης Μηχανιώνας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση προσθέτοντας:

«Ήταν 14 Μαΐου της χρονιάς του 1923, που μετά το μεγάλο ταξίδι από τα πατρογονικά τους εδάφη, εξαναγκασμένοι από τον επακόλουθο της Μικρασιατικής καταστροφής διωγμό, βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή και με την πυγμή τους και το σθένος τους, μεριάζοντας τις κακουχίες που πέρασαν, έχτισαν τα σπίτια τους στη νέα πατρίδα.

Άξιοι άνθρωποι και προκομένοι, μετέφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, τις γνώσεις τους και μεγαλούργησαν. Η ενασχόλησή τους με τη γεωργία και την αλιεία κυρίως οδήγησε στην πρόοδο του τόπου, ενώ ο συγκερασμός των διαφορετικών πολιτιστικών δεδομένων μετεξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό παραδοσιακό τοπικό στοιχείο, το οποίο διατηρείται μέχρι τις μέρες μας».

Το πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδήλωσης μνήμης, που διοργανώνεται από τη Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Ν. Μηχανιώνας και το ΔΗΠΠΑΚΥΘ, περιλαμβάνει την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στις 10.00 π. μ., στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη και εν συνεχεία, την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ιδρυτή της Ν. Μηχανιώνας.

Το απόγευμα, στις 20.30 μ. μ. στο Αμφιθέατρο (Πεύκα) Ν. Μηχανιώνας, έχει στηθεί μουσικοχορευτική παράσταση και θεατρική ιστορική αναδρομή, με θέμα «Μικρά Ασία 1922 – Ν. Μηχανιώνα 2018» και με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου, των χορευτικών του ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνας, Νέα Πέραμος Καβάλας και Νέα Αρτάκη Εύβοιας, τη θεατρική ομάδα «Πάρτο Αλλιώς», την παιδική θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας, αλλά και με τη φιλική συμμετοχή των κ. Γιάννη Μακάριου και Ζεύγου Πορίδη.

Για την, από τον ίδιο θεσμοθετημένη από το 2003, εκδήλωση, ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε: «Η δημιουργία του πρώτου οικισμό της Νέας Μηχανιώνας, αποτέλεσε έναν αναμφισβήτητο άθλο. Έναν άθλο, που ούτε μπορεί να ξεχαστεί, ούτε να σβήσει η σκόνη του χρόνου. Πρόκειται για πραγματικό έπος, το ότι οι ξεριζωμένοι και ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες του Τσεσμέ και της Μηχανιώνας, πέτυχαν να αντιστρέψουν τις συνθήκες και να μετατρέψουν την καταστροφή σε θρίαμβο. Και γι΄αυτό εμείς, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους, είμαστε υπερήφανοι και όχι μόνο δεν τους ξεχνάμε, αλλά εμπνεόμαστε απ’ ό,τι κατάφεραν και από τον τρόπο που το κατάφεραν και κοιτάζοντας πίσω, παίρνουμε δύναμη και χαράσσουμε το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία».