Skip to main content

Εκδήλωση των ALDE: Συνδετικός μας ιστός το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Τι συζητήθηκε στην εκδήλωση του ALDE Party με θέμα : «Ενωμένη Ευρώπη: Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές για την Ελλάδα»,

Το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουνίου, διοργανώθηκε από τα ατομικά μέλη του Ευρωπαϊκού κόμματος της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe-Individual Members Greece, ALDE Party IMs Greece), η εκδήλωση με θέμα : «Ενωμένη Ευρώπη: Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές για την Ελλάδα», στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Μήτρου, Συντονιστής των ALDE Party IMs B. Eλλάδας , τόνισε ότι όλα όσα πρεσβεύει ο φιλελευθερισμός, δεν υπάρχει εχέφρων Ευρωπαίος δημοκράτης πολίτης, που να μην τα θέλει για τη χώρα του. ‘Όμως πολιτικές σκοπιμότητες, ιδεολογικές προκαταλήψεις και λαϊκίστικοι συμφεροντολογισμοί, τα έχουν ενοχοποιήσει στη συνείδηση σημαντικής μερίδας των συμπολιτών μας , υπό την ταμπέλα του «νεοφιλελευθερισμού».

«Χρειάζεται μια μεγάλη ενημερωτική προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί αυτή η στρέβλωση. Σε αυτήν προσπάθεια θέλουμε να συμβάλλουμε με μια νέα αρχή που κάνουμε, τα ατομικά μέλη στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE PARTY INDIVIDUAL MEMBERS), ενώ παράλληλα θα ενημερώνουμε τα μέλη αυτής της πανευρωπαϊκής οργάνωσης με τα 60 φιλελεύθερα κόμματα, τους 8 εν ενεργεία πρωθυπουργούς και τα 5 μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των πολιτών και των φορέων της χώρας μας.», τόνισε ο κ. Μήτρου.

Στη συνέχεια η Αθανασία Μήτρου, Μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ανέφερε ότι τo «Eυρωπαϊκό κεκτημένο», είναι συνδετικός ιστός του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και ουσιαστικός πυλώνας στην πορεία για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αφού σ' αυτό αρχής γενομένης με τις ιδρυτικές συνθήκες και στη συνέχεια με το ενωσιακό δίκαιο και τη νομολογία του ΔΕΚ αποτυπώνεται το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα που διέπει τις σχέσεις των κρατών μελών και των ευρωπαίων πολιτών με την Ένωση και τα θεσμικά όργανα αυτής, με στόχο την υπέρβαση των διαφορών και την προσέγγιση των κοινών στόχων, για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Νικόλαος Ταχιάος, Αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας , ανέπτυξε πως κατά τη γνώμη του πρέπει να διαμορφωθεί η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων ώστε να συμβάλλουν στην πορεία για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, αφού περιέγραψε την πολιτική «γεωγραφία» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα έκανε μνεία στις λεπτές ισορροπίες που τηρούνται τόσο μεταξύ των ομάδων των κομμάτων του Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίου, όσο και στο εσωτερικό τους και έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές διεργασίες που οδηγούν στη λήψη των αποφάσεων και στα δύο επίπεδα.

Το τέλος του πελατειακού κράτους θα έρθει μέσα από την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε στην εισήγηση που έκανε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Θεσσαλονίκης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναβάθμισης της σε Τοπική Διακυβέρνηση . «Σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τομέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς αυτή είναι η εγγύτερη εξουσία στους πολίτες συνδυάζοντας την αιρετή με την εκτελεστική εξουσία, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της και από εκτελεστικό όργανο της κεντρικής διοίκησης να μεταβληθεί σε Τοπική Διακυβέρνηση, με πλήθος εκτελεστικών δραστηριοτήτων του κράτους και με τις κεντρικές κρατικές υπηρεσίες να έχουν έναν επιτελικό σχεδιασμό και έλεγχο, όπως ακριβώς στο μοντέλο της Ε.Ε», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

 

Ο Βασίλης Πανίδης, ΜΒΑ, Επιθεωρητής Ανάπτυξης Δικτύου ΙONIOS BROKERS, Πρόεδρος ΠΟ Θεσ/νίκης της "Δημιουργία, ξανά!", στο πλαίσιο εισήγησής του, αναφέρθηκε στο γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού στην ΕΕ και στο πως η δημογραφική αυτή μεταβολή αναμένεται να επιδράσει δραματικά στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Επεσήμανε μάλιστα πολλές σοβαρές στρεβλώσεις του συστήματος στην Ελλάδα, που κάνουν ακόμη πιο δυσχερή την κατάσταση στη χώρα μας και τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.

Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής , αναλύοντας στην εκδήλωση θέματα εργατικής νομοθεσίας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αντίφαση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά ζητήματα και της επιβολής ασύμβατων αντιεργατικών ρυθμίσεων στην χώρα μας από τους θεσμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των κοινωνικών Δικαιωμάτων που αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2017 και στην διαμόρφωση του οποίου συμμετείχαν ουσιαστικά τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα , περιγράφονται μεταξύ άλλων, ως βασικές αρχές η ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση για σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η ίση αμοιβή για ίση εργασία ανεξαρτήτου φύλου και εθνικότητας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αρχές που φαντάζουν πολύ μακρινές για την Ελληνική πραγματικότητα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση , δήλωσε ότι ο διάλογος που επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση για το θέμα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα είναι προσχηματικός αν δεν τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις που δεν διαφαίνεται ότι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν οι κυβερνώντες.

Ο Γιώργος Μπόντζιος Co-founder και CEO της εταιρείας Fieldscale , μίλησε στην εκδήλωση για τις Επιχειρηματικές ευκαιρίες σε τομείς “βαθιάς τεχνολογίας” (deep technology), σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το παρά το εχθρικό περιβάλλον το οποίο υπάρχει για τις επενδύσεις deep technology στην Ελλάδα, το υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας , δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της φύσεως αυτών των τεχνολογιών που είναι έντασης γνώσης και του ανταγωνιστικού μισθολογικού κόστους, οριοθετώντας το όμως , λόγω εξειδίκευσης, σε υψηλά για τα Ελληνικά δεδομένα, επίπεδα.

Ο Ιωάννης Δαρδαμανέλης, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα του σχεδιασμού και της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, θίγοντας το πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», τονίζοντας τον κακό σχεδιασμό του προγράμματος στο οποίο η επιλογή έγινε με κριτήριο την ταχύτητα υποβολής της αίτησης, την παντελή έλλειψη προγραμματισμού με χρονοδιαγράμματα που δεν τηρήθηκαν σε κανένα μέχρι τώρα στάδιο και την προβληματική εφαρμογή του που συνεχίζει με άκρως γραφειοκρατικό και χρονοβόρο τρόπο. «Οι κατασκευαστές μονώσεων και κουφωμάτων που ανέμεναν το πρόγραμμα για να αναστήσει τις επιχειρήσεις τους, έχουν εδώ και 2 έτη μηδενικούς τζίρους, αφού εν αναμονή επιδοτήσεων κανένας δεν προχωρά σε παρεμβάσεις ιδιωτικά. Μεγάλος χαμένος το περιβάλλον αφού χάνεται κι αυτή η ευκαιρία μείωσης των ενεργειακών απαιτήσεων. Αιτία όλων αυτών των κακών συνεπειών είναι ότι κλήθηκαν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα άνθρωποι με ιδεοληψίες και εμμονές, οι οποίοι πιστεύουν σε άλλα μοντέλα οικονομίας, δεν ενδιαφέρονται για όσους θέλουν να παράγουν και δεν έχουν εργαστεί στη ζωή τους», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ακολούθησε συζήτηση και απάντηση ερωτήσεων του κοινού, από τους ομιλητές.