Skip to main content

Εκδήλωση του New York College για τους Ντρέδες και τη συμβολή τους στην Επανάσταση

«Nτρέδες: στην πρώτη γραμμή της ελληνικής παλιγγενεσίας» ήταν το θέμα της εκδήλωσης ιστορικού περιεχομένου από το New York College.

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Αθήνα, στις 13 Οκτωβρίου 2021 παρουσία του πρ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της Προέδρου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου και με συνδιοργανωτή και Μέγα Χορηγό τον Εκπαιδευτικό Όμιλο New York College μία σπουδαία εκδήλωση με θέμα "Ντρέδες: Στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας" με σκοπό την ανάδειξη των Ντρέδων, μίας όχι ευρύτερα γνωστής ομάδας ηρώων από την Μεσσηνία, με σπουδαία δράση στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και συμμετοχή σε σπουδαίες μάχες που καθόρισαν την έκβαση του Αγώνα.

Την εκδήλωση τίμησαν μεγάλες προσωπικότητες όπως η Ιουλία Λυμπεροπούλου, Πρέσβης και Γενική Πρόξενος Παναμά, της οποίας οι γονείς κατάγονται από την Μεσσηνία, o Μελέτιος - Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Νάντια Γιαννακοπούλου Βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης αρχηγός ΓΕΣ, ο Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ενώ ρόλο συντονιστή είχε η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

 Ακολούθως οι προσκεκλημένοι εισηγητές και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας έλαβαν τον λόγο με πρώτο τον πρ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα ανέλυσε την καταγωγή των Ντρέδων από τους αρχαίους Ιλλυριούς και την συμμετοχή τους σε κομβικές μάχες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, όπου -μεταξύ άλλων- κατατρόπωσαν την στρατιά του Ιμπραήμ. Έπειτα, ο Υφυπουργός Παιδείας, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Άγγελος Συρίγος, εξήρε την συνεισφορά των Ντρέδων στον Αγώνα, αλλά και την εν γένει προσφορά τους στην περιοχή της Μεσσηνίας, ενώ ο Βουλευτής N. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε την κοινωνική συνεισφορά του αγώνα των Ντρέδων.

Στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου, αλλά και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενόπλων δυνάμεων.

Εκτός από το New York College συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Πελλοπονήσου Π.Ε. Μεσσηνίας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η Πρεσβεία του Παναμά, ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, ο Δήμος Οιχαλίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, οι Τριφύλιοι Δυτικής Αττικής και η Ομοσπονδία Συλλόγων - Συνδέσμων Τριφυλίας.