Skip to main content

Εκδήλωση του Νόησις

Βίντεο-διάσκεψη μαθητών με τον αστροναύτη της ESA Frank de Winne από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
“Ταξιδέψτε τους μαθητές στο διάστημα” ονομάζεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 πμ μέχρι τις 2.00 μμ, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει συμμετοχικές δραστηριότητες, ομιλίες, ένα διαστημικό θέαμα και μια βίντεο-διάσκεψη με τον αστροναύτη της ESA Frank de Winne από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2008 τον διαγωνισμό «Take your classroom into Space – Ταξιδέψτε τους μαθητές σας στο διάστημα» μεταξύ καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Θέμα του διαγωνισμού ήταν η πρόταση ενός πειράματος, που θα μπορούσε να γίνει ταυτόχρονα στη Γη και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να δείξει τις ιδιότητες ενός περιβάλλοντος μικρο-βαρύτητας. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Έλληνας Θόδωρος Πιερράτος, που διδάσκει στο 2ο Λύκειο Εχεδώρου, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης.

Η βράβευση του κ. Πιερράτου και των άλλων τριών νικητών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, από τις 11.00 μέχρι τις 14.00, ταυτόχρονα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, και σε άλλα τρία ευρωπαϊκά Κέντρα Επιστημών (Μιλάνο, Βαρκελώνη και Μέχελεν Βελγίου).

Η εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν τα βραβευμένα πειράματα, έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα “Δημήτριων 2009” και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή διαστημική τεχνολογία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στα διαστημικά προγράμματα της ESA. Είναι ανοικτή για το κοινό και αναμένεται να παρευρεθούν στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις, που θα εκτυλίσσονται στα τέσσερα Κέντρα Επιστημών, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα τηλεοπτικά, καθώς και εικοσάλεπτη ζωντανή σύνδεση με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βέλγος αστροναύτης Frank de Winne θα πραγματοποιήσει τα βραβευμένα πειράματα σε περιβάλλον μικρο-βαρύτητας.

Νόησις

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας (ΚΔΕΜΤ) ΝΟΗΣΙΣαποτελεί ένα κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικόΊδρυμα, που προβάλλει τον Τεχνικό Πολιτισμό και δημιουργεί για το ευρύκοινό το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωσή του γύρω από τιςεξελίξεις της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Λειτουργεί σε ιδιόκτητεςεγκαταστάσεις εμβαδού 15.000 τμ. στη Θέρμη. Η εξωτερική μορφολογία τουκτιρίου παραπέμπει στη σφήνα του Αρχιμήδη και ο διακριτικός του τίτλοςθέλει ακριβώς να τονίσει τη σύνδεση της λειτουργίας του με τηνανθρώπινη νόηση.

Στους χώρους του οι επισκέπτες βλέπουν,κατανοούν, αναλαμβάνουν ρόλους και αυτενεργούν, μέσα από δραστηριότητεςόπως: προβολές στο 160 θέσεων ψηφιακό Πλανητάριο.Μετά την πρόσφατη αναβάθμισή του, διαθέτει ένα απολύτως σύγχρονοσύστημα προβολής, διευρυμένη οθόνη διαμέτρου 18μ και σύστημα γιαταυτόχρονη ασύρματη μετάδοση της αφήγησης των ταινιών σε 2 άλλες ξένεςγλώσσες καθώς επίσης και προβολές ταινιών δύο και τριών διαστάσεων στο300 θέσεων Κοσμοθέατρο με οθόνηδιαστάσεων 17μx23μ. Και αυτό διαθέτει ταυτόχρονη ασύρματη αφήγηση σε 2άλλες γλώσσες.  Το Νόησις διαθέτει δισδιάστατες και τρισδιάστατεςπροβολές στον Προσομοιωτή Εικονικής Πραγματικότητας, με 18 θέσεις που κινούνται σε 6 άξονες.

Εκθέσεις με θέματα από την Επιστήμη και την Τεχνολογία

ΣτοΝόησις υπάρχουν εκθέσεις που είναι διαθέσιμες όλο το χρόνο στο ευρύκοινό διαθέτουν σύστημα προσωπικής ακουστικής ξενάγησης. 
Το «Εκθετήριο Αυτοκινήτων»,με χαρακτηριστικά δείγματα της ιστορίας του αυτοκινήτου. Η έκθεσηστηρίζεται στις 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαίααυτοκίνητα του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκαν από ψηφοφορία πουπραγματοποιήθηκε το 1999: α) FORD T (Μαζική παραγωγή), β) MINI (Πόληκαι Περιβάλλον), γ) CITROEN DS (Τεχνολογικές εξελίξεις), δ) VOLKSWAGENBeetle (Σχεδιασμός και Κοινωνία) και ε) PORSCE 911 (Ταχύτητα).

Υπάρχει επίσης η έκθεση με τίτλο το  «Τεχνοπάρκο»,με εκθέματα αλληλεπίδρασης, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα ναανακαλύψει τις επιστημονικές γνώσεις με τρόπο διαδραστικό καιδιασκεδαστικό.

Η έκθεση «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία»,μοναδική στο είδος της, καλύπτει από την προϊστορική περίοδο μέχρι τουςελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους. Διαθέτει πάνω από 70 πιστάαντίγραφα κατασκευών που υπήρξαν τομή στη ζωή των ανθρώπων, τα οποίαδίνουν στοιχεία και για το πολιτιστικό πλαίσιο ενώ υπάρχει και η έκθεση «Εικόνα και Ήχος», πουαφορά στην τεχνολογία της φωτογραφίας, του ραδιοφώνου και τηςτηλεόρασης, καθώς και αρχειακό υλικό της ΕΡΤ3 (βρίσκεται στο στάδιο τηςυποβολής της ανάλογης μελέτης).

Το Νόησις διαθέτει μια αίθουσαΠεριοδικών Εκθέσεων, που είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος πουφιλοξενεί κατά διαστήματα εκθέσεις από άλλα Μουσεία και πολιτιστικούςφορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης υπάρχει μια βιβλιοθήκη μεσχετική βιβλιογραφία και νησίδα Η/Υ (διαδίκτυο με 1Gb), ένα εργαστήριοΨηφιακών Παραγωγών, για τη δημιουργία εσωτερικών multimedia παραγωγών.Υπάρχουν εκπαιδευτικά Προγράμματα, όπως «Η Μαγεία της Επιστήμης» και η «Πίεση».

Παράλληλα,στο νόησις υπάρχει ένα Αμφιθέατρο 200 θέσεων, με σύγχρονοοπτικοακουστικό εξοπλισμό και μεταφραστικό σύστημα, σε συνδυασμό με τιςαίθουσες του Πλανηταρίου, του Κοσμοθεάτρου και των Περιοδικών Εκθέσεων,που επιτρέπουν στο Ίδρυμα να λειτουργεί και ως Συνεδριακό Κέντρο.

Τέλος,διαθέτει Cafe και Εστιατόριο, με εξαιρετική θέα προς την πόλη, καθώςκαι Κατάστημα Πώλησης εκπαιδευτικών βιβλίων, ειδικών εκδόσεων καιαναμνηστικών.


Χ.Κ.