Skip to main content

Eκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τη βία και τον ρατσισμό

Ανοιχτή εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο αμφιθέατρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ιωάννης Μανωλεδάκης»

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η Βία και ο Ρατσισμός δεν είναι FAKE», το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο αμφιθέατρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ιωάννης Μανωλεδάκης» (Τσιμισκή 103 με Ισαύρων 2).

«Από το στυγνό λιντσάρισμα του ΖΑΚ μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, έως την δολοφονία της Ελένης στην Ρόδο επειδή αρνήθηκε να συνευρεθεί με δύο άνδρες, μεσολαβούν μόλις λίγοι μήνες! Όλο και πιο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε ως θεατές είτε ως θύματα με ρατσιστικές συμπεριφορές και βίαιες ενέργειες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται ώστε να ικανοποιηθούν τα κτηνώδη ένστικτα ανθρώπων, κυριευμένων από μίσος και ρατσισμό. Παράλληλα τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν καθημερινά την κοινή γνώμη με ψευδείς ειδήσεις, με σκοπό να την εξοικειώσουν με την αγριότητα της εικόνας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα αυτά τα περιστατικά όμως, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα, αλλά να ενταχθούν σε ένα γενικότερο κλίμα εκφασισμού της κοινωνίας που επιχειρείται από ακροδεξιές οργανώσεις και συντηρητικούς φορείς», προσθέτει. 

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκη, «στην πόλη μας, το τελευταίο διάστημα έχουμε βιώσει ενέργειες φασιστικού μίσους που επιδιώκουν να σπείρουν το φόβο. Οι επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους & ο εμπρησμός της κατάληψης Libertatia, οι επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατά την διεξαγωγή του Pride αλλά και το ζοφερό σκηνικό που συνθέτουν οι πρόσφατες καταλήψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, τείνουν να διαμορφώσουν μία νέα κανονικότητα στα σχολεία, στις γειτονιές, στην καθημερινότητα μας».

«Σήμερα, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να μείνει απαθής σ' αυτή τα μάχη. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία χωρίς έμφυλες διακρίσεις & ανισότητες. Χωρίς νέους νεκρούς στο όνομα του μίσους και του ρατσισμού. Για μία κοινωνία που θα βασίζεται στις αρχές της Ισότητας & της Αλληλεγγύης. Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής & έμφυλης βίας, επιλέγουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με τίτλο: "Η βία και ο ρατσισμός δεν είναι FAKE"».

Οι ομιλητές στην εκδήλωση μας είναι οι:

1) Γκιώνης Ηλίας (GingerELA) : Μέλος της LGBTQI+ κοινότητας, Συγκάτοικος/Dragdaughter Ζακ Κωστόπουλου
2) Γκοντόλια Ασημίνα: Επικεφαλής του τμήματος αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης
3) Παπαϊωάννου Κωστής : Εκπαιδευτικός, πρ. πρόεδρος ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)
4) Ταχτσίδης Κωνσταντίνος: Δημοσιογράφος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και σε συνεργασία με φοιτητικές ομάδες θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με θέμα γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας, καθώς και προβολή δύο βραβευμένων βίντεο στο εξωτερικό.