Skip to main content

Έκδοση στις ΗΠΑ του Ρώσου «βασιλιά του Bitcoin» ζητεί η εισαγγελέας

Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε δεν έχει διαπράξει το αδίκημα και πως φοβάται ότι θα έχει άδικη δίκη.

Την έκδοση του αποκαλούμενου «βασιλιά του Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ στην Αμερική, πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ σύμφωνα με Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» τεράστιου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν είναι ο ιδιοκτητης της πλατφόρμας. «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επιπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης», είπε ο Βίνικ στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Πρόεδρος: Πώς έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς όπως είπε δεν έχει διαπράξει το αδίκημα και πως φοβάται ότι θα έχει άδικη δίκη.

«Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια», είπε ο κατηγορούμενος, ενώ επικαλούμενος συμφωνία δικαστικής αρωγής από το 1999 μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας ζήτησε να δικαστεί στη Ρωσία.

«Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η συζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου», είπε ο Βίνικ.

Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νίκος Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, υποστήριξαν πως ο κατηγορούμενος δεν έχει τελέσει την πράξη και πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Στην κατάθεσή του ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης εξήγησε την λειτουργία του Bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Όπως είπε το Bitcoin φτάχτηκε απο έναν Iάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ηταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντι 10.000 Bitcoin. Σήμερα η αξ;iα του ε;iναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 hμέρες η Ε.Ε. θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το Βitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται».   

Η απόφαση θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.