Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Θεσμοθετείται η χωρική ανάπτυξη της περιοχής επέμβασης ως Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά με δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτηρίων

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης Φ.Ε.Κ. 560Δ'/26-8-2021 δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», Δ.Ε. Σταυρούπολης, του δήμου Παύλου Μελά (Ν. Θεσσαλονίκης), με τον καθορισμό χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης και την περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ.

Με την έγκριση ΕΠΣ θεσμοθετείται η χωρική ανάπτυξη της περιοχής επέμβασης ως Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά με δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτηρίων, στα οποία αντιστοιχούν επιλεγμένες χρήσεις κεντρικών λειτουργιών.

«Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανοίγει διάπλατα ο δρόμος απόδοσης σε κοινή χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και παρέχεται η δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτηρίων με κοινωφελείς χρήσεις ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του χώρου του πρώην στρατοπέδου ως τόπου ιστορικής και κοινωνικής μνήμης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά και του συνόλου της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Με σχέδιο και μεθοδικότητα, η διοίκησή μας πέτυχε την θεσμοθέτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με ΠΔ και δρομολογεί ένα ακόμα οραματικό έργο αστικής ανάπλασης που θα μεταμορφώσει τον Δήμο μας αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της πόλης. Το εμβληματικό έργο ανάπλασης του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποτελεί κορυφαία αστική παρέμβαση ανάδειξης του Δήμου Παύλου Μελά» δήλωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό για τον δήμο μας καθώς θεσμοθετήθηκε η χωρική ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά με τον καθορισμό χρήσεων γης στη συνολική έκταση των 345.907,45τμ και τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης. Έτσι κλείνει ένας κύκλος επίμονης και μεθοδικής δουλειάς του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου μας, που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ανοίγει ένας νέος της υλοποίησης των έργων. Πλέον έχουμε στα χέρια μας το σημαντικότερο πολεοδομικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Πάντσης.

Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών βρίσκεται η μεγάλη ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε: Πράσινο από Ελεγκτικό για Παύλου Μελά - Πότε ξεκινούν οι εργασίες

Το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για τη σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει ο δήμος Παύλου Μελά με τον ανάδοχο. Πλέον απομένουν λίγες ακόμα διαδικασίες ελέγχου με την κατάθεση ορισμένων εγγράφων από την πλευρά του εργολάβου, προκειμένου να υπογραφεί η οριστική σύμβαση και να μπουν τα μηχανήματα μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Εκτιμάται ότι οι εργασίες του εμβληματικού αυτού έργου, που θα αλλάξει την εικόνα σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Θεσσαλονίκης, πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ