Skip to main content

ΕΚΕΤΑ: Διαμονή στο «έξυπνο σπίτι» για έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer

Πρωτοποριακή μελέτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών

Μία πρωτοποριακή μελέτη, που στόχο έχει την εύρεση νέων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών. Στο πλαίσιο της μελέτης τα άτομα τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν, ηλικίας άνω των 55 ετών, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη (αυθημερόν) ή και με διαμονή (για μία προαιρετική διανυκτέρευση) στην πλήρως εξοπλισμένη μονοκατοικία «Έξυπνο Σπίτι του ΕΚΕΤΑ» το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην περιοχή της Θέρμης.

Όπως εξηγεί η Δρ. Ιουλιέττα Λαζάρου, ψυχολόγος, κλινική ερευνήτρια, σε όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μελέτη θα γίνει πλήρης νευροψυχολογική εκτίμηση των νοητικών λειτουργιών και νευρολογική εξέταση, εκμάθηση σωματικών ασκήσεων για βελτίωση της φυσικής και νοητικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την κ. Λαζάρου όσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη μελέτη θα πρέπει να προσέλθουν στο «Έξυπνο Σπίτι» το οποίο είναι μια σύγχρονη μονοκατοικία, «είναι ένα κανονικό σπίτι, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής απώλειας. Παράλληλα έχει και smart home εξοπλισμό, δηλαδή κάποιους αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, ανίχνευσης παρουσίας ενός ατόμου στον χώρο κ.λπ.».

Ο συμμετέχων στη μελέτη εκτελεί κάποιες καθημερινές δραστηριότητες, όπως ακριβώς θα τις έκανε στο σπίτι του. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, δηλαδή του λέμε να προετοιμάσει κάποιο εύκολο γεύμα, να κάνει καφέ ή τσάι. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι συνδεδεμένες σε μια πλατφόρμα η οποία καταγράφει πόσο χρόνο χρειάζεται για να εκτελέσει αυτές τις δραστηριότητες, την επαναληψιμότητα, δηλαδή εάν για παράδειγμα ανοίγει το ντουλάπι πολλές φορές για να βρει που είναι ο καφές, το τσάι κ.λπ.».

Στη συνέχεια το άτομο που θα προσέλθει θα κάνει κάποια ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως ασκήσεις τεντώματος, αναπνοές κ.λπ., στη διάρκεια των οποίων θα καταγράφονται οι καρδιακοί παλμοί του, οι θερμίδες που καίει κ.ά. Ταυτόχρονα θα γίνει μια σύντομη καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας με συσκευή χωρίς φυσικά ακτινοβολία. Όπως επισημαίνει η κ. Λαζάρου τον καθένα που θα προσέρχεται θα τον υποδέχεται η ίδια η οποία θα παραμένει για κάποια ώρα στο χώρο, ενώ θα διατίθεται και φυλλάδιο με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Παράλληλα, θα υπάρχει και πιστοποιημένος δάσκαλος για τις ασκήσεις.

Η παραμονή στο «Έξυπνο Σπίτι» είναι για περίπου έξι ώρες. Ωστόσο, όποιος θέλει μπορεί και να διανυκτερεύσει. «Στη διάρκεια της νύχτας ο ψηφιακός αισθητήρας καταγράφει όλο το φάσμα του ύπνου, όλα τα στάδια (ελαφρύς, βαθύς, ύπνος, ύπνος rem)». Επισημαίνεται ότι στο σπίτι δεν υπάρχουν κάμερες, ούτε μικρόφωνα. «Δεν καταγράφουμε εικόνα, ούτε ήχο. Υπάρχουν μόνον αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι μας δίνουν πληροφορίες ότι ο φιλοξενούμενος κούνησε κάποιο αντικείμενο, ότι ενεργοποίησε ηλεκτρικές συσκευές, ότι άνοιξε ή έκλεισε το ντουλάπι, το ψυγείο κ.λπ.».

Όσοι θα προσέλθουν θα έχουν δωρεάν γεύμα, άσχετα με το γεύμα που θα προετοιμάσουν οι ίδιοι. Θα είναι επίσης στη διάθεσή τους γεμάτο το ψυγείο για να έχουν ό,τι χρειάζεται, να φάνε ό,τι θέλουν, όσο θέλουν, ώστε να αισθάνονται όπως στο σπίτι τους. Στο τέλος της παραμονής τους θα κληθούν να απαντήσουν και σε ένα ερωτηματολόγιο. Επίσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών θα δικαιούνται μια δωρεάν νευρολογική και νευροψυχολογική εξέταση.

Σύμφωνα με την κ. Λαζάρου, «η μελέτη αυτή είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος, γίνεται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού έργου με στόχο την εύρεση νέων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer. Εργαλείων που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία ώστε ο υπεύθυνος επιστήμονας να μπορεί να έχει μια εικόνα για τον ασθενή εξ αποστάσεως, από το σπίτι. Τώρα το κάνουμε ερευνητικά μόνο με άτομα που είναι σε καλή νοητική κατάσταση προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιες νόρμες ώστε να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί στη συνέχεια σε έναν πληθυσμό ασθενών».

Οι πρώτες επισκέψεις στο «Έξυπνο Σπίτι» θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα. Όπως σημειώνει η κ. Λαζάρου ήδη κάποια άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν με συνοδό. Εκδήλωση ενδιαφέροντος και πληροφορίες: Δρ. Ιουλιέττα Λαζάρου, ψυχολόγος, κλινική ερευνήτρια, στα τηλέφωνα 2311257739 και 6942916623.