Skip to main content

Εκκένωση καταυλισμών έξω από το Παρίσι

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Φιλίπ για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, εκκενώθηκαν δύο αυτοσχέδιοι καταυλισμοί.

Χθες ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε 20 νέα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενώ σήμερα στις 6 το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, προχώρησε σε μια εντυπωσιακή πράξη εκκένωσης δύο αυτοσχέδιων προσφυγικών καταυλισμών στο βόρειο-ανατολικό Παρίσι, στο Πορτ ντε λα Σαπέλ και το Σέν Ντενίς, στους οποίους ζούσαν περίπου 1.600 παράτυποι μετανάστες.

Ζούσαν μήνες κάτω από τις γέφυρες του περιφερειακού και του αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο, σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς νερό ή τουαλέτες, άνδρες οι περισσότεροι, Σομαλοί, Αφγανοί, Τσετσένοι αλλά και μερικές οικογένειες με παιδιά.

Υπό βροχή οι μετανάστες οδηγήθηκαν σε λεωφορεία για να κατανεμηθούν σε 15 γυμναστήρια.

Σχοινοβατεί στο μεταναστευτικό η γαλλική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας Παρισίων Ντιντιέ Λαλεμάν ανακοινώνει ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων αυτοσχέδιων καταυλισμών. «Κάθε φορά μας λένε τα ίδια, είναι η 59η εκκένωση του τύπου από το 2015» σχολίασε η δήμαρχος Παρισίων Αν Ινταλγκό, που ήταν παρούσα και που δεν φάνηκε να πολυπιστεύει τις υποσχέσεις.

Εχθές πάντως ο πρωθυπουργός, έχοντας μαζί του πέντε από τους σημαντικότερους υπουργούς του, παρουσίασε μέτρα και τη φιλοσοφία της νέας πολιτικής που θα συνοψίζαμε σε λίγες μόνο λέξεις: ποσοστώσεις, καταπολέμηση της εξαπάτησης του γαλλικού δημοσίου και περιορισμούς στη δωρεάν περίθαλψη των μεταναστών.

Αυτή τη φορά οι ποσοστώσεις θα είναι, όχι με βάση τη γεωγραφική προέλευση αλλά την επαγγελματική κατάρτιση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της Γαλλίας σε ορισμένους τομείς. Μια παρακινδυνευμένη ισορροπία ανάμεσα σε κατασταλτικά μέτρα και προσέλκυση καλά καταρτισμένων επαγγελματικά μεταναστών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι.

Πηγή: Deutsche Welle