Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
x

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΧΕΡΣΟ ΖΗΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς υιοθέτησε ψήφισμα για άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη».

Το ψήφισμα των κατοίκων του οικισμού Χέρσου για άμεση αποσυμφόρηση και σταδιακή εκκένωση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη», υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως η ανάγκη αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό φιλοξενούνται περίπου 4000 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός πολλαπλάσιος των περίπου 800 κατοίκων του οικισμού.

Παράλληλα, κρίνεται επιβεβλημένη η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας, για να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λ.π.

Τι ψήφισμα ζητεί ακόμη να υπάρξει δέσμευση για μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, «που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς».

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χωριού τους, αλλά και της χώρας γενικότερα. Δεν θα αναλύσουμε τους πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους που ανάγκασαν το σύνολο αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Βρέθηκαν όμως δίπλα τους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων και φιλοξενούμενων, διασφαλίζοντας τόσο την υγιεινή, όσο και την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Καταθέτουμε λοιπόν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε, άλλο, αρμόδιο φορέα να στηρίξει τα εύλογα αιτήματα των κατοίκων. Το ψήφισμα αυτό, συντάχθηκε για να αποτελέσει εργαλείο διεκδικήσεων για τους κατοίκους του Χέρσου, τον Δήμαρχο Κιλκίς, και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του Νομού που θα σταθούν αρωγοί.
Με βάση τα παραπάνω, τα αιτήματά μας είναι:

1. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς, και η σταδιακή εκκένωσή του, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο μεγάλος αριθμός τους - περίπου 4000 - σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μόνιμων κατοίκων του οικισμού (περίπου 800), αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τη δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων. Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες. Επίσης επιβάλλεται να αποτραπεί κάθε σκέψη ή πρόθεση για προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή είτε της Ειδομένης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στο Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.

2. Η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λ.π, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο για την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στο συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης .

3. Να υπάρξει δέσμευση για μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς.

4. Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με πρόσθετη παρουσία περιπολικών και αστυνομικών, και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό, αλλά και υποδομές,  όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά για την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων,  κατασκευή λουτήρων κ.λ.π. είναι απαραίτητα, για να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες.

Εκτιμούμε ότι σε όλα τα παραπάνω, θα βρεθείτε συμπαραστάτες και υποστηρικτές μας, γιατί αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ