Skip to main content

Εκκενώσεις πυρόπληκτων περιοχών στην Αυστραλία

Συνολικά 19 νεκροί και 28 αγνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών.

Καταστάσεις άνευ προηγουμένου ζει η Αυστραλία καθώς οι αρχές έχουν διατάξει εκκενώσεις περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Πρόκειται για τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας,  των δύο πολιτειών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, στο νοτιοανατολικό άκρο της.

Πολλές φωτιές μαίνονται όμως και σε παραθεριστικά μέρη, που αυτή την περίοδο αποτελούν πόλο έλξης για τουρίστες τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και το εξωτερικό. Σε τμήματα εθνικών οδών υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων, γεγονός που επιφέρει πολύωρη ταλαιπωρία για οδηγούς και ταξιδιώτες.

Η απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών γίνεται με την συνοδεία αστυνομικών οχημάτων, ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν και στην εκκένωση αλλά και στην κατάσβεση οι ένοπλες δυνάμεις. Και ο καιρός εν προκειμένω δεν βοηθάει, καθώς για το προσεχές 24ωρο και ίσως και την Κυριακή προβλέπεται καύσωνας.

Σφοδρές επικρίσεις στην κυβέρνηση και εκκλήσεις για ένα εθνικό σχέδιο

«Καυτό» όμως είναι και το πολιτικό πεδίο, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μερικές από τις οποίες μαίνονται εδώ και τρεις μήνες.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών ακόμα και ύβρεων, όταν επισκέφθηκε πυροπαθείς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την ελλιπή υποστήριξη που έχουν, όπως κατήγγειλαν.

Παράλληλα απευθύνονται εκκλήσεις για να υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας που έχει επιφέρει τον θάνατο και την καταστροφή περιουσιών.

Θέμης Καλλός, Σίδνεϊ

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle