Skip to main content

Έκκληση ΕΒΕΘ σε Άδωνι για την έκδοση Πιστοποιητικών Ανωτέρας Βίας

Το επιμελητήριο ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης να συνδράμει στην ευελιξία επιμελητηρίων και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η έκδοση Πιστοποιητικών Ανωτέρας Βίας από τα Επιμελητήρια για τις επιχειρήσεις, λόγω της πανδημίας του  COVID-19, αποτελεί το αντικείμενο επιστολής του ΕΒΕΘ προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, είναι η ακόλουθη:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι η ενσκήψασα πανδημία του COVID-19 και τα κυβερνητικά μέτρα για την αναχαίτιση της διάδοσής της έχουν οδηγήσει σε παράλυση ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα η εκτέλεση από τις επιχειρήσεις πολλών εμπορικών συμφωνιών και συμβάσεων και η τήρηση των συμπεφωνημένων και των αμοιβαίων υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει με αυτές να καθίστανται αδύνατες ή ιδιαίτερα δυσχερείς.

Από νομικής απόψεως, ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι επιχειρήσεις, υπό αυτές τις συνθήκες, ευθύνονται για την αθέτηση ή την πλημμελή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, καθώς και εάν η πανδημία του COVID-19 συνιστά λόγο ανωτέρας βίας. Σε περίπτωση κατάφασης, θα μπορούσε να επέλθει αναστολή εκτέλεσης μιας σύμβασης, προσωρινή ή και οριστική, ορισμένες φορές, απαλλαγή του οφειλέτη από τις υποχρεώσεις του, αναπροσαρμογή τιμήματος, καταγγελία της σύμβασης, υπαναχώρηση από αυτή κ.λπ.

Περαιτέρω, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι, εάν και κατά πόσο τα Επιμελητήρια της χώρας μας, μπορούν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις – μέλη τους, όταν υφίσταται τέτοια ανάγκη, με την έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ανωτέρας Βίας (Force Majeure Certificate).
 
Σημειώνεται ότι, η έννοια και το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πιστοποιητικού δεν συναντάται στην επιμελητηριακή νομοθεσία, καθώς και, γενικότερα, στην ελληνική έννομη τάξη.

Αντιθέτως, από την έρευνα που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε ότι η έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών αποτελεί μια κοινή πρακτική των πολλών εμπορικών επιμελητηρίων παγκοσμίως.

Κύριε Υπουργέ,

Ενόψει των ανωτέρω, προτείνουμε να διερευνηθεί η δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικών Ανωτέρας Βίας (Force Majeure Certificates), καθώς και ο προσδιορισμός του ύψους του σχετικού τέλους έκδοσής τους από τα Επιμελητήρια, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις – μέλη, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Υ.Α 78030/2014 (ΦΕΚ Β΄, 3586/31.12.2014).

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση».