Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ελλάδα και Τουρκία να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που δημιουργείται σκηνικό έντασης.

Για τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά και την κλιμάκωση Ταγίπ Ερντογάν με κατηγορίες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τα σχέδια της Άκυρας να αναπτύξει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση του 2019 που περιλαμβάνει τη διακοπή των επιθετικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια κατά μήκος των νότιων συνόρων της» τόνισε, ακόμη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

«Οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα και θα έθετε σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν κατά του ISIS» συμπλήρωσε.

Ο Πράις τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός.

Η Τουρκία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι η χώρα του θα ξεκινήσει «σύντομα» νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της, με στόχο να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε βάθος 30 χιλιομέτρων για να αντιμετωπίσει τις «τρομοκρατικές απειλές» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι οι περιοχές που είναι τα κέντρα των επιθέσεων στη χώρα μας και τις ζώνες ασφαλείας» είχε πει ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.