Skip to main content

Έκκληση Κομισιόν για επιστροφή στον διάλογο μετά την επίθεση του Ιράν

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε το Ιράν και τις ΗΠΑ να τερματίσουν άμεσα τη χρήση στρατιωτικών μέσων στη μεταξύ τους σύγκρουση.

Τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.