Skip to main content

Μήτκας σε Παυλόπουλο: Η κοινότητα του ΑΠΘ κραυγάζει για ζωή(vid)

Δεν είναι δυνατόν να μην εισακούεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, που έχει εκφράσει το «όχι» στη βία και στη διακίνηση ναρκωτικών, τόνισε ο πρύτανης.

Έκκληση στην Πολιτεία και στους κατεξοχήν υπεύθυνους για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και διακίνησης ναρκωτικών εντός του campus απηύθυνε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, κατά την προσφώνησή του σε εκδήλωση του ΑΠΘ για τον επίσημο εορτασμό της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 106ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του ’40, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Μήτκας τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Σύγκλητος και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών «να έχουν εκφράσει το "όχι" στη βία και στη διακίνηση ναρκωτικών, να ζητούν από την πολιτεία σε όλους τους τόνους την απελευθέρωση από την επαίσχυντη και επικίνδυνη αυτή πρακτική και να μην εισακούονται».


«Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής θεώρησης, είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως αυτών που έχουν τα μέσα, τη δυνατότητα και την εκ του νόμου αρμοδιότητα να παρέμβουν» υπογράμμισε ο πρύτανης και κατέληξε: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μαζί της ολόκληρη η Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει σήμερα κραυγάζει ζητώντας ζωή».

Η εκδήλωση άνοιξε με το Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ και ακολούθησε με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη με θέμα: «Από τη χρεωκοπία στο έπος: 1893-1912, 1932-1940», κατά την οποία ανέλυσε την οικονομική πολιτική των περιόδων.

Στο μουσικό μέρος, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου, η Ορχήστα του Αριστοτελείου ερμήνευσε το «Fanfare for the common man» του Aaron Copland, σε μεταγραφή από τον Λέοντα Δημονικόλα για την Ορχήστρα, καθώς και αποσπάσματα από το έργο «Εισαγωγή 1940, βασισμένη σε μελωδίες που τραγουδήθηκαν τον καιρό του Αλβανικού Έπους» του Βασίλη Τενίδη.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και πλήθος βουλευτών και πολιτευτών της Θεσσαλονίκης.