Skip to main content

Έκκληση ΟΗΕ σε Ισραήλ και Χαμάς να αποφύγουν τη βία

Χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως 7 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο αγόρια ηλικίας 12 και 14 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών.

Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα το Ισραήλ και τη Χαμάς να αποφύγουν τη βία έπειτα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες και προκάλεσαν τον θάνατο επτά Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη λωρίδα της Γάζας.

«Θλίβομαι βαθιά από τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επτά Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια διαδηλώσεων στη λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, Τζέιμι ΜακΓκόλντριγκ.

Σε ανακοίνωση κάλεσε «το Ισραήλ, τη Χαμάς και όλους τους παράγοντες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή να δράσουν τώρα προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και για να σταματήσει η απώλεια ανθρωπίνων ζωών».

Χθες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο αγόρια ηλικίας 12 και 14 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν λάβει θέσεις στο τείχος ασφαλείας που χωρίζει τη λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, στη διάρκεια συγκρούσεων και διαδηλώσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για διαδηλώσεις και συγκρούσεις στις οποίες έλαβαν μέρος, όπως υποστήριξε, περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι σε διάφορα σημεία του θύλακα κατά μήκος του αυστηρά φρουρούμενου τείχους. Επέρριψε στη Χαμάς «την ευθύνη για τις βίαιες ταραχές και τις συνέπειές τους» αλλά δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις νεκρών Παλαιστινίων.

«Καλώ τις ισραηλινές δυνάμεις να διασφαλίσουν πως η χρήση βίας εκ μέρους τους συνάδει με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο ΜακΓκόλντρικ.

Τουλάχιστον 194 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 30 Μαρτίου, στην πλειονότητά τους στη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων. Σκοτώθηκε επίσης ένας Ισραηλινός.