Skip to main content

Έκκληση Συνομοσπονδίας Ρομά για προστασία των ευάλωτων ενόψει της κακοκαιρίας

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά τονίζει πως είναι επιτακτική η προστασία πληθυσμών που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.

Να μεριμνήσουν συντονισμένα και από κοινού, ώστε, ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» να εντοπιστούν και να καταγραφούν εγκαίρως όλοι οι ευάλωτοι συμπολίτες που βρίσκονται εκτεθειμένοι, καλεί τα πρωτοβάθμια όργανα Ρομά (φορείς, σωματεία, ενώσεις), τις δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες, καθώς και τους διαμεσολαβητές, τους δήμους, τις Περιφέρειες της χώρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ".

«Ανήλικα παιδιά, ΑΜΕΑ, υπερήλικες, άστεγοι, όπως και πληθυσμοί που διαβούν σε άθλιες συνθήκες θα πρέπει να μεταφερθούν με ασφάλεια, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από την πανδημία, σε θερμαινόμενες δομές, όπως δημοτικά κλειστά γυμναστήρια, δομές φιλοξενίας και λοιπές εγκαταστάσεις τόσο των Δήμων όσο και των τοπικών Εκκλησιών προκειμένου να προφυλαχθούν από το ισχυρό κύμα ψύχους που προβλέπεται να πλήξει τη χώρα. Επιβάλλεται να παραμείνουν εκεί όσο ισχύουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα» σημειώνει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Και προσθέτει: «Επιτακτική κρίνεται, επίσης, η μέριμνα για διάθεση τροφής, ρουχισμού, φαρμάκων και άλλων αναλώσιμων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και για παροχή ιατρικής περίθαλψης, όπου κρίνεται αναγκαίο».

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καλεί ακόμη όλες και όλους τους πολίτες «να δώσουμε ενωμένοι και αυτή τη μάχη στο πεδίο αποδεικνύοντας ότι στους δύσκολους καιρούς, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι αυτά που θα πρέπει να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν».