Skip to main content

Έκκληση του ΒΕΘ σε Πιτσιόρλα και Αυλωνίτη για το παρεμπόριο

«Είναι λυπηρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης να καταγράφεται καθημερινά έξαρση της εγκληματικότητας με παράνομους πωλητές», επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ

«Η πάταξη του παραεμπορίου, που ταλανίζει το στεγασμένο εμπόριο, δεν είναι μια προσφορά της Πολιτείας προς τους πολίτες, αντιθέτως συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης κατά τη σημερινή συνάντηση φορέων της Θεσσαλονίκης με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτριο Αυλωνίτη.

Στη συνάντηση που συζητήθηκε η συμβολή του ΣΥΚΕΑΑΠ στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρών ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Καπνοπώλης υπογράμμισε πως «οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από τα χρήματα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά, αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης, καθώς στερεί τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ο, δε, διαφυγών τζίρος από την αγορά, εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ».

«Είναι λυπηρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης να καταγράφεται καθημερινά έξαρση της εγκληματικότητας με παράνομους πωλητές, που συναθροίζονται κατά μήκος της οδού Αριστοτέλους, στο ύψος της Εγνατίας, καθώς και στην περιοχή της αγοράς Καπάνι και περιορίζουν τη δυνατότητα εύκολης διέλευσης των διερχόμενων, στην προσπάθεια τους να πουλήσουν προϊόντα αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας. Υπάρχουν, μάλιστα, τουλάχιστον τέσσερις καταγεγραμμένες αιματηρές συμπλοκές στην εν λόγω περιοχή, εκ των οποίων ορισμένες ένοπλες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα στους κ.κ. Πιτσιόρλα και Αυλωνίτη με τις προτάσεις του επιμελητηρίου για την πάταξη του παραεμπορίου.

«Είναι θεμελιώδης ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την τήρηση των νόμων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη. Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους.

Η διοίκηση του ΒΕΘ στο παραπάνω πλαίσιο κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για την αντιμετωπίση του φαινομένου.

Συγκεριμένα προτείνεται η δημιουργία ενός κεντρικού, ενιαίου φορέα, αποκλειστικά υπεύθυνου για το αντικείμενο της δίωξης του παραεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση και αρμοδιότητα, αποτελεσματικότερος έλεγχο στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας, διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής τους» τονίζεται στο υπόμνημα.

Υπενθυμίζεται πως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης απέστειλαν το Σεπτέμβριο κοινή επιστολή στην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Όλγα Γεροβασίλη, για το πρόβλημα του παραεμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.