Skip to main content

Εκκλησιαστική διπλωματία στην Καβάλα με την πιθανή επίσκεψη του Μητροπολίτη Κιέβου

Πατριάρχης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Μητροπολίτης Κιέβου αναμένεται να επισκεφθούν την Καβάλα και τη Θάσο, σε μία σύναξη ιεραρχών με μεγάλο συμβολισμό

Καλημέρα σας!

«Οι εντάσεις που παρακολουθούμε είναι συνέπεια της εν εξελίξει δημιουργίας πολυπολικού συστήματος στον κόσμο, μετά την κατάρρευση του διπολικού που είχαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την αποτυχία των ΗΠΑ να επιβάλλουν και να παγιώσουν αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη θέλησή τους για έναν μονοπολικό κόσμο».

Αυτή είναι η εκτίμηση της καθηγήτριας Διεθνούς Ασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Πειραιά και Θεσσαλονικιάς την καταγωγή Μαίρης Μπόση. Το καλό με τους διεθνολόγους είναι ότι μας παρουσιάζουν τη μεγάλη εικόνα, εντός της οποίας μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων. Γι’ αυτό τους ακούμε, τους διαβάζουμε και τους παρακολουθούμε. Η ίδια πιστεύει, επίσης, πως μέχρι να ισορροπήσουν ξανά τα πράγματα στον πλανήτη θα γίνουν ακόμη πολλά, τα περισσότερα εκ των οποίων ενδέχεται να μην μας πολυαρέσουν, ενώ δεν αποκλείει σημαντικές εξελίξεις και στα μέτωπα που αφορούν την Ελλάδα ή εμπλέκεται η χώρα μας.

Συμπέρασμα: Με ορόσημο την 24η Φεβρουαρίου 2022 και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, που θεωρείται ως έναυσμα για τη νέα εποχή, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια αυτός που ήταν μέχρι εκείνη την ημέρα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις παγκόσμιες ισορροπίες ισχύος. Διότι η ουσία του παιγνίου δεν αλλάζει. Συμφέροντα αντιμάχονται με συμφέροντα. Ή αλλιώς, το παραμύθι έχει δράκο, ίσως και περισσότερους από έναν. «Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ», όπως έγραψε πριν από τέσσερις δεκαετίες ο Νίκος Γκάτσος.

Σύναξη ιεραρχών στην Καβάλα

Μεγάλες στιγμές θα ζήσει η Καβάλα και η Θάσος την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Από 3 έως 6 του μηνός στην περιοχή θα βρεθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι προσκυνηματικός, καθώς οι δύο ιεράρχες αποδέχθηκαν πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ενώ υπάρχει σχεδιασμός να τιμηθούν από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στην Καβάλα και θα τους ανακηρύξει επίτιμους διδάκτορες, του τμήματος Δασολογίας και του τμήματος Φυσικής αντίστοιχα. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι στην επίσκεψη θα παρευρεθεί –εκτός απροόπτου- και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Εάν η συμμετοχή του επιβεβαιωθεί προφανώς και η επίσκεψη λαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά και της κόντρας που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησία της Ρωσίας και το Φανάρι γύρω από το θέμα. Γι’ αυτό, μέχρι να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης και η συμμετοχή του κ. Επιφάνιου, υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, στο οποίο δεν συμμετείχαν μόνο εκκλησιαστικοί παράγοντες. Από τη Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου έχει κληθεί να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την επίσκεψη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η απάντηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ο οικονόμος Δανιηλίδης

Πολύ καλά αντανακλαστικά επέδειξε ο δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος δεν περίμενε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την οικονομία ρεύματος από τους δημόσιους φορείς και ήδη από προχθές Τετάρτη το βράδυ έσβησε μία στα επτά δημοτικές λάμπες. Με αυτό το μέτρο, αλλά και με την τοποθέτηση σε μέρος του δημοτικού φωτισμού λάμπες τεχνολογίας led, ο δήμαρχος υπολογίζει ότι στα τέλη του Σεπτέμβρη η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει φτάσει στο 20%. Καθόλου άσχημα… Διότι, όπως φαίνεται, μπορεί οι δήμαρχοι να μην είχαν τα πολλά τελευταία χρόνια στο νου τους την οικονομία στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν καταστάσεις φωτορύπανσης για να εντυπωσιάσουν τους πολίτες, αλλά μόλις το θέμα έφτασε στο ταμείο τα πράγματα άλλαξαν. Όπως λέει ο κ. Δανιηλίδης στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο δικός του δήμος πλήρωσε πρόσθετα ένα συν ένα εκατ. ευρώ, δηλαδή δύο εκατ. ευρώ, στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, καθώς ανέβηκε πολύ και το κόστος θέρμανσης των σχολείων, που –ας μη ξεχνάμε- λειτουργούσαν όλο τον χειμώνα με ανοιχτά παράθυρα.

Ενεργειακή κοινότητα

Ο δήμος Νεαπόλεως – Συκεών τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε μία ακόμη κίνηση, η οποία θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα μηδενιστεί. Με τον δήμο Σιθωνίας δημιούργησαν «ενεργειακή κοινότητα» και θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο στη Χαλκιδική. Ως αποτέλεσμα οι δύο δήμοι όχι μόνο θα καλύπτουν σε ποσοστό 100% το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν, αλλά θα τους περισσέψει σημαντική ποσότητα, την οποία θα διοχετεύσουν στο δίκτυο, διασφαλίζοντας φτηνό ρεύμα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά των περιοχών τους.

Συνεχίζεται η καταστροφή του Σέιχ Σου

Πάνω από 120.000 δέντρα έχουν ήδη καταστραφεί τα τελευταία χρόνια στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το θρυλικό Σέιχ Σου, από την επέλαση του φλοιοφάγου εντόμου. Το φαινόμενο που πρωτοεμφανίστηκε το 2017 δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, αφού πέρασαν άπρακτα τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ παρά τις μετέπειτα προσπάθειες το έντομο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Κάπως έτσι ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να συρρικνώνεται χωρίς κάποια αποτελεσματική αντίδραση. Φέτος, μάλιστα, που το θέμα δεν παίζει στην επικαιρότητα κανείς δεν ασχολείται συστηματικά. Διότι ο τρόπος αντιμετώπισης είναι το κόψιμο όχι μόνο των κορμών που είναι νεκροί, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δε χρησιμεύουν, αλλά και των γύρω τους υγιών δένδρων, ώστε να περιοριστεί και τελικά να ανακοπεί το φαινόμενο.