Skip to main content

Έκλεισαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα εκλογικά τμήματα στα οποία υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν, όπως ανέφ
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα εκλογικά τμήματα στα οποία υπάρχουν ακόμη εκλογείς που δεν έχουν προλάβει να ψηφίσουν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής.

«Οι κάλπες κλείνουν επισήμως στις 16:00 (14:30) αλλά εκεί όπου υπάρχει ακόμη ουρά θα μείνουν ανοιχτές μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος», δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ.

Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εκλογικών Καταγγελιών (ECC) είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε ορισμένες παρατυπίες, όπως ότι το μελάνι των σφραγίδων που υποτίθεται ότι ήταν ανεξίτηλο αποδείχτηκε πως ήταν πολύ εύκολο να σβηστεί, κάτι που θα επέτρεπε σε ορισμένους να ψηφίσουν πολλές φορές.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφόροι, αφού ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, «σημαδεύονται» με μελάνι στο δάχτυλο ώστε να μην επιχειρήσουν να ψηφίσουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά.

«Μια περίπτωση όπου το μελάνι σβηνόταν καταγράφηκε στο εκλογικό τμήμα όπου βρίσκομαι τώρα, στη συνοικία Ταϊμανί της Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ECC, Αχμαντ Ζία Ραφάτ. Ανάλογη περίπτωση καταγγέλθηκε στη συνοικία Μακρογιάν, επίσης στην πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι δέχτηκε παράπονα για καθυστέρηση στο άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, για απειλές σε βάρος των ψηφοφόρων, για παράνομη χρήση των εκλογικών βιβλιαρίων, για έλλειψη ψηφοδελτίων και για την κακή ποιότητα του μελανιού.

Μία 40χρονη Αφγανή παραπονέθηκε ότι πήγε σε τρία τμήματα για να ψηφίσει και τελικά δεν τα κατάφερε αφού δεν υπήρχαν πουθενά ψηφοδέλτια.