Skip to main content

Έκλεισαν οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη για την εκλογή νέου δημάρχου

«Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι θα λάβουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη σε αυτό», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έκλεισαν οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη όπου εκατομμύρια ψηφοφόροι αποφασίζουν για την εκλογή νέου δημάρχου στις σημερινές επαναληπτικές εκλογές, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τη νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Σύντομα αναμένεται να αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε ένα τεστ αποφασιστικής πολιτικής σημασίας για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) μετά την απώλεια του ελέγχου της δημοτικής αρχής, πριν από τρεις μήνες, στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, που αποτελεί και το κύριο οικονομικό της κέντρο.

«Νομίζω ότι οι ψηφοφόροι θα λάβουν την καλύτερη απόφαση για την Κωνσταντινούπολη. Καλή τύχη σε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν αφού ψήφισε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης (Uskudar).

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι εκτιμά πως η προσέλευση στις δημοτικές εκλογές θα είναι αυξημένη, ενώ τόνισε ότι θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Η διαδικασία επανάληψης των εκλογών για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αμφισβητήθηκε από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς, παράλληλα όμως χάρισε στους Τούρκους πολίτες μια σπάνια για τη χώρα δημοκρατική διαδικασία.

Την περασμένη Κυριακή, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αντιμετώπισε τον Εκρέμ Ιμάμογλου στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που φιλοξένησε η χώρα εδώ και 17 χρόνια, το οποίο μεταδόθηκε από κάθε μεγάλο κανάλι της Τουρκίας. Η διαμάχη χαρακτηρίστηκε από διάφορες παρατυπίες, καθώς κράτησε μία ώρα πέρα από τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα  ακύρωσης των προηγούμενων εκλογών, με μόλις το τελευταίο μισάωρο να αφιερώνεται στις προτάσεις των υποψηφίων για την πόλη.