Skip to main content

Θρίλερ στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανοίγει τη διαφορά σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν - UPD

Με μόλις 5% των ψήφων να απομένει να καταμετρηθεί, ο Μπάιντεν προηγείται, έχοντας περί τις 20.000 ψήφους περισσότερες και στις δύο Πολιτείες

Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά των ΗΠΑ, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Με μόλις 5% των ψήφων να υπολείπεται να καταμετρηθεί, ο Τζο Μπάιντεν προσπέρασε τον Ντόναλντ Τραμπ και προηγείται με 49,38% έναντι 49,08% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του -ήτοι, προβάδισμα περίπου 17.000 ψήφων στο 95%.

Στο ίδιο ποσοστό, με το 95% καταμετρημένο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται στο Ουισκόνσιν με 49,57% έναντι 48,94% και διαφορά που κινείται στην περιοχή των 20.000-21.000 ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίσιγκαν. Εξ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Νεβάδα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα πολύ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν ξανά ως φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλάζοντας άρδην την πρόβλεψή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας που έδειχνε ως επικρατέστερο τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα στοιχεία τριών από αυτές.

Αμφισβητεί την ανατροπή του αποτελέσματος ο Τραμπ

«Πολύ περίεργη» χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ τη στροφή του εκλογικού αποτελέσματος σε βάρος του, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε πολιτείες-κλειδιά.

Με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί για δεύτερη φορά, από τα ξημερώματα σήμερα, το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Χθες το βράδυ βρισκόμουνα μπροστά, συχνά σταθερά, σε πολλές βασικές πολιτείες, τις οποίες σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ελέγχουν οι Δημοκρατικοί. Στη συνέχεια, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο καθώς καταμετρώνται τα ψηφοδέλτια. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ, και οι «δημοσκόποι» το κατάλαβαν εντελώς και ιστορικώς λάθος!» αναφέρει στο tweet του.

Απαντώντας στον Τραμπ και τους ισχυρισμούς του για διακοπή της καταμέτρησης, ο Τζο Μπάιντεν με tweet απαντά ότι «Δεν θα ξεκουραστούμε μέχρι να μετρηθεί η ψήφος όλων».

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα, την ώρα που ο Μπάιντεν απευθυνόταν σε ψηφοφορους του στο Ντέλαγουερ και τους τόνιζε ότι θα πρέπει να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος προκειμένου να ανακηρυχθεί νικητής, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριζε ότι «προσπαθούν να κλέψουν τη νίκη» ενώ λίγη ώρα αργότερα σε δηλώσεις του απο τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ότι «Θα πάμε στο ανώτατο δικαστήριο και θα ζητήσουμε να σταματήσει η καταμέτρηση. Δεν θέλουμε να βάζουν νέες ψήφους στις 4 το πρωί».

 

Φωτογραφία: REUTERS/Mike Blake