Skip to main content

Εκλογές ΙΣΘ: Στις 2.100 οι ηλεκτρονικές ψήφοι έναντι 600 συμβατικών

Για πρώτη φορά φέτος οι εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου διενεργούνται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με το 80% να έχει ψηφίσει ηλεκτρονικά.

«Oμαλά κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ). Η ίδια κατάσταση καταγράφεται μέχρι τώρα στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα των αρχαιρεσιών. Ευελπιστούμε ότι έτσι θα συνεχιστεί μέχρι τις 8 το βράδυ οπότε και ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν επιλέξει την ηλεκτρονική κάλπη και η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις εκλογές του 2014, σε ποσοστό 25%. Αυτό σημαίνει ότι τα πολλά προβλήματα στο χώρο της υγείας, τους έχουν ευαισθητοποιήσει και εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους -για την επίλυση τους- στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
 
Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι εκλογές του ΙΣΘ διενεργούνται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αρκετά δε μέλη του συλλόγου, που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν στη συμβατική κάλπη, όταν είδαν την ευκολία της ψηφιακής, ζήτησαν να συμμετάσχουν κι αυτοί ηλεκτρονικά (με τη σύμφωνη γνώμη της εφορευτικής επιτροπής).

Από την αρχή η πλειονότητα (πλέον του 80%) είχε επιλέξει την ηλεκτρονική ψηφοφορία την εγκυρότητα της οποίας διασφάλιζε το ΑΠΘ. Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το «Ζευς» έχει εξυπηρετήσει πάνω από 250 ηλεκτρονικές κάλπες και 35.000 ψηφοφόρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ η όλη διαδικασία υποστηρίζεται διαχειριστικά από έμπειρα στελέχη του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.